ΚΑΛΑΘΙ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
BLOG

Δίαιτα με κρέας, σαλάτα και.. αλκοόλ (μέρος β’)

Στο προηγούμενο επεισόδιο είχαμε δει με ποιο τρόπο το συκώτι βρέθηκε σε δύσκολη θέση από την κακοδιαχείριση, τις κακές επιλογές φαγητών και την υπερκατανάλωση αλκοόλ.
Αφού η κατάσταση δεν άλλαξε για να αποτραπούν τα χειρότερα σήμερα το συκώτι βρίσκεται σε δυσμενέστερη κατάσταση και οδεύει προς κίρρωση. Τα όργανα του πεπτικού συνεδριάζουν μεταξύ τους για να βρουν το  διατροφικό σχήμα που πρέπει να ακολουθηθεί. 

 

Πρωταγωνιστές:

 

Χοληδόχος κύστη: Αναφέρεται ως “χολή” και η δουλειά της είναι να γαλακτοματοποιεί τα λίπη για τη διευκόλυνση της πέψης τους.

Πυλαία φλέβα: Μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά στο συκώτι.

Συκώτι: Όργανο για όλες τις δουλειές.

Λεπτό έντερο: Υπεύθυνο για την απορρόφηση των τροφών.

Παχύ έντερο: Χώρος προσωρινής αποθήκευσης άχρηστων ουσιών.

Πάγκρεας: Όργανο με διπλή δράση: Παράγει ένζυμα για την διευκόλυνση της πέψης και ινσουλίνη για να κατεβάζει το σάκχαρο στο το αίμα. 

 

 

Χολή: “And I said Lord oh Lord you’ ve got to win, 

The Sun is down and the night is riding in

That train is still on time

Oh my soul is on the line

Oh Lord, you’ ve got to win”

 

Πυλαία φλέβα:  (ειρωνικά) «Ωραίο τραγούδι» διάλεξες…

 

Χολή:  Νιώθω σαν να βρίσκομαι σε εκείνο το τρένο του Chris De Burg παρακολουθώντας τον Κύριο και τον διάβολο να παίζουν πόκερ για να κερδίσουν τις ψυχές των επιβαινόντων. Μόνο που εμάς μας παίζει και μας χάνει ο εγκέφαλος… Με τα μυαλά που κουβαλάει δεν μας βλέπω καθόλου καλά! Όπως και να ‘χει όμως μαντάμ, μπορείτε να κλείσετε τα αυτιά σας αν δεν σας αρέσει το τραγούδι…

 

Πυλαία φλέβα: Δεν με ενοχλεί το τραγούδι!  Με εκνευρίζει η συμπεριφορά σου! Δεν δίνεις δεκάρα για το συκώτι τον φουκαρά. Που στο κάτω κάτω τόσα και τόσα έκανε για μας! Ο λογαριασμός για τις αμαρτίες όλων μας δεν πήγε ποτέ και σε κανέναν άλλο. 

 

Χολή: Ε όχι και δεν πήγε σε κανέναν άλλο! Εμείς δεν πάθαμε τίποτα; Ο φιλαράκος σου είναι αυτός που δεν άντεξε! Δεν τον βλέπεις πως έγινε; Σκέτο ερείπιο.  Με το ενάμιση πόδι στον τάφο είναι…

 

Λεπτό Έντερο: (προσπαθώντας να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα) Ρε παιδιά να φτιάξω ένα καφεδάκι; Έχει και αντιοξειδωτικά! Θα νιώσουμε όλοι καλύτερα!

 

Χολή: Θα τα καταφέρεις ή θα τον φτιάξεις νεροζούμι πάλι;

 

Πυλαία φλέβα: Πικρόχολη (χαμηλοφώνως)

 

Χολή: Είπες κάτι; 

 

Πυλαία φλέβα: Στη χόβολη λέω…  ο καφές.. στο παλικάρι μίλησα. Γίνεται μερακλίδικος. Εσύ τι αρπάζεσαι;

 

Χολή: Α… είπα και εγώ. 

 

Λεπτό Έντερο: Σςςς έρχεται!

 

Συκώτι: (βήχοντας) Ωωωωχχχ!  Είμαι 40 χρονών και νιώθω 120!!! Πονάει όλο μου το σώμα. Η μέση μου με πεθαίνει, τρέμουν τα πόδια μου, πονάει το στομάχι μου, έχω καούρες… Πολύ φοβάμαι ότι θα τα βροντήξω…

 

Χολή: (χαμηλοφώνως) Τώωωωωρα…

 

Πυλαία φλέβα: Έλα μη κάνεις έτσι. Δεν είσαι πια και τόσο χάλια…

 

Συκώτι: Καημένο μου κορίτσι. Μακάρι να ‘χα την ανεμελιά σου. Για κάνε πως γκουγκλάρεις λίγο τα συμπτώματα της κίρρωσης και μετά τα ξαναλέμε.

 

Πυλαία φλέβα: Άστο επάνω μου σου λέω. Εδώ την έχω τη συνταγή. Σε μια βδομάδα θα είσαι περδίκι!

 

Συκώτι: Ωχ, τι σκέφτηκες πάλι; Θα με ταράξεις στα μήλα;

 

Πυλαία Φλέβα: Όχι, όχι. Άκου πλάνο! Το βρήκα στο ίντερνετ. Λοιπόν, πίνουμε μια κουταλιά της σούπας λαδολέμονο 10 λεπτά πριν από τα 2 κυρίως γεύματα. Ταυτόχρονα πίνουμε 2 κούπες από ένα μείγμα βοτάνων, κάθε μέρα, πρωί και απόγευμα που να περιέχει γεντιανή, δυόσμο, δενδρολίβανο και γαιδουράγκαθο. Επίσης πίνουμε κάθε μέρα ένα λίτρο χυμό μήλου και επικουρικά θα σου βάζουμε κομπρέσες με καστορέλαιο 2-3 φορές την εβδομάδα. Στη συνέχεια κάνουμε κλύσμα και… 

 

Παχύ έντερο: Γιατί κλύσμα; Εγώ τι φταίω;

 

Χολή: Εδώ είσαι και εσύ; Και έλεγα τι μυρίζει…

 

Παχύ έντερο: Μιλάς εσύ; Με τόσες πέτρες που έχεις μαζέψει πάνω σου έχεις καταντήσει σαν κέντρο αισθητικής; Μήπως να άνοιγες κανένα μαγαζί προσφέροντας ενεργειακό μασάζ…

 

Χολή: Ναι, καλή ιδέα, μήπως να τις απλώσω στην κοιλίτσα σου μπας και  ενεργηθείς καμιά φορά;

 

Παχύ έντερο: Να σου πω! Μπορούμε και χωρίς εσένα. Άκλαυτη θα πας…

 

Χολή: Δεν σου επιτρέπω! 

 

Συκώτι: Σταματήστε εσείς οι δύο!  (απευθυνόμενος ξανά στη πυλαία φλέβα) Λοιπόν, για πες εσύ πού τα διάβασες όλα αυτά;

 

Πυλαία φλέβα: Στο ίντερνετ σου λέω!

 

Συκώτι: Κοίτα, κατανοώ τις καλές προθέσεις σου, αλλά η εμπειρία μου με έχει διδάξει ότι οι διάφορες φανφάρες σε  χρωματιστές σελίδες του διαδικτύου δε μας βοήθησαν και πολύ. Και πίστεψε με μάζεψα πολλά από τέτοια… Ακούστε με τι θα γίνει… Κατ’ αρχάς πριν πούμε τι πρέπει να φάμε ας εστιάσουμε σ’ αυτά που πρέπει να κόψουμε. Δεν μπορώ πια να διαχειριστώ ούτε μια σταγόνα αλκοόλ. Δεν έχω την δύναμη πια. Ύστερα είναι το κρέας. Πόσα χρόνια μ’ αυτές τις δίαιτες με κρέας και σαλάτα; Ξέρετε πόση αμμωνία και αζωτούχες ενώσεις χρειαζόταν να διαχειρίζομαι κάθε μέρα;  Οι πρωτεΐνες πλέον θα λαμβάνονται στο ελάχιστο δυνατόν. Τόσο όσο να μην χρειάζεται να τρώμε από τις σάρκες μας. Ούτε γραμμάριο παραπάνω. Θα σας λέω εγώ πόσο αντέχω και κάθε φορά η πρόσληψη τους θα εξαρτάται από τις υπόλοιπες δουλειές που θα μου απομένουν. 

 

Λεπτό έντερο: Για την πέψη μη σε νοιάζει και μην ασχοληθείς ξανά! Μην μου στέλνεις τίποτα για βοήθεια. Θα τα βολέψω μόνος  μου! Άλλωστε έχω να παίρνω και το «ζουμί» από το πάγκρεας. Αυτός είναι μια χαρά! Έτσι δεν είναι Pag;

 

Πάγκρεας: Έχω γράψει και εγώ τα χιλιόμετρα μου! Τι να πρωτοθυμηθώ; Τα δύο καρβέλια ψωμί στην καθισιά έπειτα από τη στερητική δίαιτα; Τα πιτοειδή και τα γλυκά έπειτα από την υπογλυκαιμία που προκαλούσε το αλκοόλ; Τα μπισκότα και ύστερα την σοκολάτα επάλειψης στο ψωμί βραδιάτικα; Ένιωθα σαν φυλακισμένος σε καταναγκαστικά έργα παραγωγής ινσουλίνης.

 

Χολή: Και μας πάχυνες όλους! Μπράβο σου, μια χαρά τα κατάφερες!

 

Πάγκρεας: Και τι να έκανα; Να άφηνα όλη αυτή την γλυκόζη να κυκλοφορεί στο αίμα; Έπρεπε να την κατεβάσω για να μην πάθουμε σάκχαρο. Γι’ αυτό τόση ινσουλίνη! Που να την έβαζα; Δεν είχα άλλη επιλογή από τις αποθήκες λίπους. Και στο κάτω κάτω διαλέξτε τι θέλετε να είστε! Διαβητικοί ή παχύσαρκοι;

 

Συκώτι: Πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα είμαστε και τα δύο… Είσαι καλός φίλος εντεράκο! Σ’ ευχαριστώ πολύ για την πρόθεση σου να με απαλλάξεις απ’ την πέψη αλλά δεν νομίζω ότι γίνεται πέψη χωρίς την συμβολή μου.

 

Πάγκρεας: Στηρίξου επάνω μας. Επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι δεν πρόκειται για  «ζουμί» όπως το αποκάλεσε το έντερο. Είναι τα μαχαίρια του παγκρεατικού υγρού! Τίποτα δεν γλυτώνει από αυτά. 

 

Συκώτι: Εντάξει λοιπόν! Συνεχίζω. Χρειάζομαι αρκετές βιταμίνες, μέταλλα και προβιοτικά. Χωρίς αυτά εμποδίζεται η αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού με συνέπεια να είμαστε ευπαθείς σε λοιμώξεις. Για φανταστείτε να μας χορηγήσουν καμιά αντιβίωση τώρα. Είναι αδύνατον να την διαχειριστώ. Επίσης πρέπει να δράσουμε άμεσα με την κατάσταση σου, παχύ έντερο. Πρέπει να αδειάσεις μη την πάθουμε τελικά από σένα. Χρειαζόμαστε φυτικές ίνες και καλή ενυδάτωση. Έλα πυλαία φλέβα. Πάρε αυτό το χαρτί και δώσε το στον πρώτο νευροδιαβιβαστή που θα βρεις μπροστά σου. Πες να το μεταβιβάσει κατευθείαν στον εγκέφαλο. 

 

Πυλαία φλέβα: Δεν ξέρω… καλά τα λες εσύ! Πιστεύεις πραγματικά ότι αυτά που έχεις ψάξει δεν τα έχει ήδη ψάξει και ο εγκέφαλος; 

 

Συκώτι: Τι εννοείς;

 

Πυλαία φλέβα: Το ζητούμενο γι’ αυτόν δεν είναι τι θα αποφασίσει να φάμε αλλά πως θα το καταφέρει. Αν δεν μπορεί να αντιληφθεί την αλλαγή σαν σημαντική, αν δεν μπορεί να πιστέψει ότι είναι ικανός να τα καταφέρει και πολύ περισσότερο αν δεν είναι έτοιμος να το ξεκινήσει, πως μπορούμε να ελπίζουμε ότι οι διατροφικές οδηγίες τυπωμένες σε φύλλο Α4 θα είναι αρκετές για την κινητοποίηση του; 

 

 

Συκώτι: Σοφά τα λόγια σου καλή μου… αλλά όσο ζω ελπίζω!


Antreas Konstantinou

Είμαι ο Αντρέας Κωνσταντίνου, πτυχιούχος διαιτολόγος και πιστοποιημένος Well Coach από τον ACSM.
Ο τρόπος με τον οποίο μου αρέσει να προσεγγίζω τα περιστατικά μου είναι λίγο διαφορετικός από την κλασσική διαιτολογική παρέμβαση που έχουμε συνηθίσει έως τώρα. Η κλασσική διαιτολογική παρέμβαση εστιάζει κυρίως στο τι, στο πως και στο πόσο πρέπει να τρως για να είσαι υγιής και αδύνατος. Εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες αλλά παρωχημένες για όσους έχουν επισκεφτεί πολλούς διαιτολόγους στο παρελθόν και ξέρουν πολύ καλά τι και πόσο θα πρέπει να φάνε.
Η δική μου προσέγγιση εστιάζει κυρίως στον τρόπο που θα επαναπρογραμματίσεις τη σκέψη σου γύρω από το φαγητό έτσι ώστε οι διατροφικές συστάσεις να σταματήσουν να μοιάζουν με επιταγές του ειδικού προς εσένα αλλά να μοιάζουν περισσότερο με αυτόματη φυσική δική σου επιλογή. Όπως ακριβώς σκέφτεται κάποιος που δεν είχε ποτέ εξάρτηση από το φαγητό.

Cart Overview