ΚΑΛΑΘΙ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
BLOG

Δίαιτα με κρέας, σαλάτα και… αλκοόλ (μέρος α’)

Κάποιος προσπαθεί να κάνει δίαιτα τρώγοντας μόνο κρέας και σαλάτα.
Μια βραδιά που κατανάλωσε αλκοόλ παθαίνει υπογλυκαιμία και οδηγείται αναπόφευκτα σε υπερφαγικό επεισόδιο. Το συκώτι προσπαθεί να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση.

 

Πρωταγωνιστές

Το συκώτι: Όργανο για όλες τις δουλειές. 

Πυλαία φλέβα: Μεταφέρει την τροφή στο συκώτι για επεξεργασία.

Νευροπεπτίδιο Y: Εμφανίζεται όταν πεινάμε.

 

Συκώτι: Τι έχουμε σήμερα;

Πυλαία φλέβα: Κρέας και σαλάτα!

Συκώτι: Πάλι;

Πυλαία φλέβα: Αφού κάνουμε δίαιτα!

Συκώτι: Εσείς να κάνετε ότι θέλετε! Εμένα να μ’ αφήσετε ήσυχο.

Πυλαία φλέβα: Εσύ τι πρόβλημα έχεις;

Συκώτι: Τι πρόβλημα έχω; Εγώ πρέπει να φτιάξω χολή, να συνθέσω γλυκογόνο, να αποδομήσω γλυκογόνο, να μεταβολίσω το λίπος, να φτιάξω πρωτεΐνες, να απομακρύνω βλαβερές ουσίες, να απομακρύνω την χολερυθρίνη…

Πυλαία φλέβα: Ξέρω ξέρω… να αποθηκεύσεις βιταμίνη Α, να αποθηκεύσεις σίδηρο, να ενεργοποιήσεις τη βιταμίνη D, να φτιάξεις ορμόνες, να απομακρύνεις αμμωνία μπλα ,μπλα, μπλα…

Συκώτι: Τι μπλα μπλα μπλα; Μέχρι και νεκροταφείο ερυθρών αιμοσφαιρίων γίνομαι σε περίπτωση που ο σπλήνας μας αφήσει χρόνους. Και όταν γεννηθήκαμε ποιος έφτιαχνε ερυθρά αιμοσφαίρια; Ο μυελός των οστών; Αυτός μέχρι να πάρει χαμπάρι ότι γεννήθηκε πέρασαν 3 μήνες!

Πυλαία φλέβα: Καλά καλά, είσαι σημαντικός μας έπεισες!

Συκώτι: Δεν θέλω επιβράβευση! Λίγη κατανόηση ζητώ. Μ’ αυτή τη δίαιτα που κάνετε κάθε μέρα πρέπει να διαχειρίζομαι ένα σωρό αμινοξέα και καθόλου γλυκόζη. Εγώ θα πρέπει να ξεδιαλέξω όσα αμινοξέα χρειαζόμαστε για κατασκευή μορίων και μετά να φτιάξω γλυκόζη από την περίσσεια αμινοξέων που μου φέρνεις εσύ! Μπορεί να μου πει κανείς για ποιο λόγο κάθε μέρα κάνουμε την διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη μέσω Καβάλας;

Πυλαία φλέβα: Ωχ! Πρόβλημα!

Συκώτι: Ε;

Πυλαία φλέβα: Πρόβλημα λέω, μυρίζω αλκοόλ…

Συκώτι: Τι; Δεν το πιστεύω! Ξέρεις πόση δουλειά έχω;

Πυλαία φλέβα: Άστα λόγια. Μην ασχολείσαι με τίποτα άλλο. Ξέρεις πολύ καλά ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορείς να αποτοξινώνεις το σώμα με ρυθμό ένα ποτό την ώρα. Έχουμε πιει ήδη δύο και ακόμα δεν πέρασε ούτε μισή ώρα! Για την ακρίβεια ήδη σε βλέπω διπλό!

(Τρεις ώρες μετά…)

Συκώτι: Ξεθεώθηκα! Πάλι καλά που σταμάτησε η κατανάλωση αλκοόλ για να ασχοληθώ επιτέλους με τα σημαντικά.

Πυλαία φλέβα: Συκωτάαακι μου…

Συκώτι: Τι έγινε; Ακόμα ζαλισμένη είσαι;

Πυλαία φλέβα: Το νευροπεπτίδιο Y κάνει βόλτες στην κυκλοφορία.

Συκώτι: Το άτιμο! Αυτό μας έλειπε! Γεννημένο για να μου στέλνει δουλειά να κάνω.

Πυλαία φλέβα: Ε… αφού το ξέρεις ότι το αλκοόλ προκαλεί υπογλυκαιμία. Για να είμαι ειλικρινής ένας μπακλαβάς τώρα…

(Πριν προλάβει να τελειώσει την φράση της…)

Πυλαία φλέβα: Έλα έλα πάρε. Πίτα με γύρο και κόκα κόλα και σοκολ… και πατατάκ…. και τσουρέκ… και τι; Κεφαλοτύρι με βερίκοκα; Α…δε πάμε καλά…

Συκώτι: Θεέ μου δεν το ζω αυτό!

Την άλλη μέρα. Γλυκόζη εντός ορίων, χοληστερόλη εντός ορίων, τριγλυκερίδια εντός ορίων, αφυδάτωση.

Συκώτι: Ωχ η μέση μου!

Πυλαία φλέβα: Καλά ε! Μη το πεις ούτε στον παπά! Με τόση κραιπάλη και όλοι οι δείκτες είναι μια χαρά!

Συκώτι: Ομοιόσταση! Σου λέει κάτι;

Πυλαία φλέβα: Τι… είδους στάση; Μμμ…. Μας το παίζεις και σπουδαγμένος! Μη με δεις να σκύψω! Φαλλοκράτη!

Συκώτι: Ομοίοσ…. Άστο Άστο Άστοοο…

Πυλαία φλέβα: Μόνο που το στομάχι κάνει παράπονα για ενοχλήσεις, το παχύ έντερο είναι δυσκοίλιο, ο εγκέφαλος έχει σουβλιές και ζυγίζουμε όλοι μαζί 1,5 κιλό παραπάνω! Φέτος με βλέπω στην παραλία με την κελεμπία!

Συκώτι: Σας βαρέθηκα όλους! Ο καθένας κάνει του κεφαλιού του επειδή ξέρει ότι εγώ θα βγάλω τα κάστανα απ ‘ τη φωτιά. Έτσι μου ‘ρχεται να τα παρατήσω να δω τι θα κάνετε χωρίς εμένα. Ούτε ένα λεπτό ζωής δεν θα έχετε!

Πυλαία φλέβα: Το ξέρω καλέ μου φίλε. Αλλά δε μπορείς να κάνεις αλλιώς. Πρέπει να αντέξεις.

Συκώτι: Θα αντέξω… αλλά δεν ξέρω για πόσο ακόμα…

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ιδέα της συνομιλίας ανθρώπινων οργάνων μεταξύ τους είναι εμπνευσμένη από τον Αρκά και τα βιβλία του «εχθροί εξ’ αίματος» και «βιολογικός μετανάστης».

 


Antreas Konstantinou

Είμαι ο Αντρέας Κωνσταντίνου, πτυχιούχος διαιτολόγος και πιστοποιημένος Well Coach από τον ACSM.
Ο τρόπος με τον οποίο μου αρέσει να προσεγγίζω τα περιστατικά μου είναι λίγο διαφορετικός από την κλασσική διαιτολογική παρέμβαση που έχουμε συνηθίσει έως τώρα. Η κλασσική διαιτολογική παρέμβαση εστιάζει κυρίως στο τι, στο πως και στο πόσο πρέπει να τρως για να είσαι υγιής και αδύνατος. Εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες αλλά παρωχημένες για όσους έχουν επισκεφτεί πολλούς διαιτολόγους στο παρελθόν και ξέρουν πολύ καλά τι και πόσο θα πρέπει να φάνε.
Η δική μου προσέγγιση εστιάζει κυρίως στον τρόπο που θα επαναπρογραμματίσεις τη σκέψη σου γύρω από το φαγητό έτσι ώστε οι διατροφικές συστάσεις να σταματήσουν να μοιάζουν με επιταγές του ειδικού προς εσένα αλλά να μοιάζουν περισσότερο με αυτόματη φυσική δική σου επιλογή. Όπως ακριβώς σκέφτεται κάποιος που δεν είχε ποτέ εξάρτηση από το φαγητό.

Cart Overview