ΚΑΛΑΘΙ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
BLOG

Διαβήτης και διατροφή

Διαβήτης και διατροφή

Στο άκουσμα της διάγνωσης του σακχαρώδους διαβήτη από τον γιατρό συχνά τα άτομα τείνουν να πανικοβάλλονται και να αισθάνονται, ότι χρειάζεται να ακολουθήσουν για το υπόλοιπο της ζωής τους αυστηρούς και στερητικούς διατροφικούς κανόνες για να καταφέρουν να θέσουν την ασθένεια υπο τον έλεγχο τους.
Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική! Η διατροφή που καλείται να τηρήσει ένας διαβητικός είναι μία από τις διατροφές που θα μπορούσαμε να ακολουθούμε όλοι. Δηλαδή, ακόμα και κάποιος που δεν έχει διαβήτη, εάν θέλει να παραμείνει υγιής για πάντα, θα μπορούσε να ακολουθήσει μια τέτοια διατροφή.

Διατροφή για διαβητικους

  • Συχνά και μικρά γεύματα για επίτευξη ευγλυκαιμικής καμπύλης (σταθεροποίηση σαχκάρου).
  • Διατροφή πλούσια σε τρόφιμα που περιέχουν β΄γλυκάνη. Η β΄ γλυκάνη είναι μια διαλυτή φυτική ίνα η οποία δημιουργεί στο έντερο μια κολλώδη ουσία επιτρέποντας την σταδιακή επελευθέρωση της γλυκόζης στην κυκλοφορία.
  • Προσέχουμε το γλυκαιμικό φορτίο δηλαδή τον όγκο των υδατανθράκων που θα καταναλώσουμε όχι μόνο το είδος (γλυκαιμικό δείκτη). Ένα τρόφιμο μπορεί να έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αλλά αν καταναλωθεί στην σωστή ποσότητα δεν μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της γλυκόζης στον οργανισμό.
  • Καθοριστικός είναι ο ρόλος των αδιάλυτων φυτικών ινών στην πληρότητα του στομάχου. Σπουδαίο εργαλείο για επίτευξη του επιθυμητού βάρους. Αδιάλυτες φυτικές ίνες βρίσκονται σε όλα τα χόρτα, στα φρούτα και στα δημητριακά με ολόκληρο τον καρπό. Άλλωστε τα χόρτα πήραν το όνομα τους έτσι γιατί ήταν για χόρταση.
  • Μην παραβράζεται τα ζυμαρικά και τα όσπρια. Με το παραβράσιμο της τρο-φής σπάζουν οι δεσμοί της αμυλόζης με αποτέλεσμα την γρηγορότερη απορ-ρόφηση της γλυκόζης. Έτσι τα ζυμαρικά θα πρέπει να γίνονται al dente για διατήρηση της αμυλόζης.
  • Να προτιμάτε τροφές πλούσιες σε αμυλόζη και φτωχές σε αμυλοπηκτίνη. Δύο ρύζια μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετική σύσταση και να επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο το μεταγευματικό σάκχαρο. Το ρύζι basmati έχει βρεθεί ότι είναι πλούσιο σε αμυλόζη άρα θα πρέπει να προτιμάται έναντι των άλλων. Επίσης τα αναποφλοίωτα ρύζια είναι μια πολύ καλή επιλογή.

Τροφές για διαβητικούς

Με βάση τα πιο πάνω οι κατάλληλες τροφές για διαβητικούς συμπεριλαμβάνουν:

  • βρώμη, κριθάρι, μήλο, όσπρια (πλούσια σε β’ γλυκάνες)
  • άπαχη πρωτείνη όπως κοτόπουλο, κουνέλι, ψαρονέφρι, ψάρι και τυριά με χαμηλά λιπαρά
  • άπαχα ή ημιάπαχα γαλακτοκομικά όπως γιαούρτι και γάλα
  • όλα τα τρόφιμα απο την ομάδα των λαχανικών ωμά ή βρασμένα ή ψητά ή στον ατμό. Όσα πιο πολλά χρώματα λαχανικών φορτώσουμε στο καλάθι μας τόσο το καλύτερο
  • δημητριακά με ολόκληρο τον φλοιό όπως είναι τα τρόφιμα ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, ψωμί απο σίκαλη, σιτάρι, πολύσπορο
  • άψητους και ανάλατους ξηρούς καρπούς όπως καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια
  • αποφυγή ή περιορισμός αλκοόλ επειδή προκαλεί υπογλυκαιμίες. Εάν κάποιος διαβητικός αποφασίσει να πιει θα πρέπει να ενημερώσει τους οικείους του και να μην μείνει νηστικός
  • αποφυγή ή περιορισμός επεξεργασμένων υδατανθράκων όπως άσπρα ψωμιά, άσπρα μακαρόνια, γλυκά, ζάχαρη και τηγανισμένα τρόφιμα

Καρπούζι και διαβήτης

Το καρπούζι δεν είναι μόνο νερό και ζάχαρη όπως πολλοί λανθασμένα πιστεύουν. Υπάρχουν και άλλα θρεπτικά στοιχεία (περίπου 80) που βελ-τιώνουν την θρεπτική κατάσταση του σώματος. Όσοι αντιμετωπίζουν προ-βλήματα υγείας και ανησυχούν για την ζάχαρη μπορούν να επιλέξουν δια-φορετικό σημείο του φρούτου να καταναλώσουν έτσι ώστε να πάρουν λιγό-τερη. Η σάρκα που βρίσκεται προς την κιτρινωπή γραμμή(κάτω μέρος) έχει λιγότερη ζάχαρη από το επάνω σημείο διότι εκεί τα σάκχαρα αυξάνονται από την έκθεση τους στην ηλιακή ακτινοβολία. Επιπλέον, τα σπόρια χρησι-μοποιούν τα σάκχαρα του φρούτου για να αναπτυχθούν. Γι αυτό άλλωστε, το πιο γλυκό κομμάτι του καρπουζιού βρίσκεται στην μέση και αυτό επειδή εκεί δεν υπάρχουν σπόρια για να απορροφήσουν τα σάκχαρα του.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάποιος διαβητικός δεν μπορεί να καταναλώσει καρπούζι, ακόμα και το γλυκό κομμάτι του φρούτου. Όπως σε κάθε τροφή έτσι και με το καρπούζι, αυτό που έχει σημασία στη διατροφή μας είναι να ορίσουμε την ποσότητα της τροφής που θα φάμε. Για παράδειγμα τα 200γρ καθαρής σάρκας καρπουζιού ή τα 380γρ με φύλο και κουκούτσια είναι η αντίστοιχη αναλογία ενός φρούτου. Ναι λοιπόν στο καρπούζι στη διατροφή του διαβητικού με βάση τις οδηγίες και τις συστάσεις του διαιτολόγου.

Δύο λόγια για την πάθηση του διαβήτη και την αντιμετώπιση του στην παρουσίαση που ακολουθεί…

 


Antreas Konstantinou

Είμαι ο Αντρέας Κωνσταντίνου, πτυχιούχος διαιτολόγος και πιστοποιημένος Well Coach από τον ACSM.
Ο τρόπος με τον οποίο μου αρέσει να προσεγγίζω τα περιστατικά μου είναι λίγο διαφορετικός από την κλασσική διαιτολογική παρέμβαση που έχουμε συνηθίσει έως τώρα. Η κλασσική διαιτολογική παρέμβαση εστιάζει κυρίως στο τι, στο πως και στο πόσο πρέπει να τρως για να είσαι υγιής και αδύνατος. Εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες αλλά παρωχημένες για όσους έχουν επισκεφτεί πολλούς διαιτολόγους στο παρελθόν και ξέρουν πολύ καλά τι και πόσο θα πρέπει να φάνε.
Η δική μου προσέγγιση εστιάζει κυρίως στον τρόπο που θα επαναπρογραμματίσεις τη σκέψη σου γύρω από το φαγητό έτσι ώστε οι διατροφικές συστάσεις να σταματήσουν να μοιάζουν με επιταγές του ειδικού προς εσένα αλλά να μοιάζουν περισσότερο με αυτόματη φυσική δική σου επιλογή. Όπως ακριβώς σκέφτεται κάποιος που δεν είχε ποτέ εξάρτηση από το φαγητό.

Cart Overview