ΚΑΛΑΘΙ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
BLOG

Διατροφή και νέα ζωή

Διατροφή και νέα ζωή

Ένα από τα βασικά ερωτήματα για το οποίο προσπαθώ να βρω απάντηση στα χρόνια που εργάζομαι ως διαιτολόγος είναι το εξής: Για ποιο λόγο οι άνθρωποι δεν κάνουν αυτό που ήδη ξέρουν με τη διατροφή τους έτσι ώστε να μπορέσουν να απαλλαγούν από το περιττό βάρος;
Για να είμαι σίγουρος ότι έχω βρει τη σωστή απάντηση δεν βασίστηκα μόνο στο τι πιστεύω εγώ ότι συμβαίνει, αλλά ρώτησα τους άμεσα εμπλεκόμενους, για να μου πουν.

Οι τοπ απαντήσεις που παίρνω είναι οι παρακάτω:

  • Δεν έχω χρόνο, μου λείπει το πλάνο και η οργάνωση
  • Δεν μπορώ να διαχειριστώ το στρες και την πίεση και το ρίχνω στο φαγητό
  • Είμαι εθισμένος/η στη ζάχαρη
  • Τα άλλα μέλη της οικογένειας θέλουν διαφορετικό φαγητό
  • Θέλω εύκολες, έξυπνες, γρήγορες και θρεπτικές συνταγές τις οποίες δεν ξέρω πώς να τις κάνω

Ο χρόνος, η οργάνωση, το πλάνο, η σωστή επιλογή γευμάτων, οι συνταγές, η διαχείριση του στρες κλπ, είναι όλα τους εργαλεία που χρειάζονται για να επιτευχθεί απώλεια βάρους. Σαφώς όλα τους, όπως και η δίαιτα, είναι σημαντικά για την ολοκλήρωση του στόχου. Εάν όμως δεν κτυπηθεί η ρίζα του προβλήματος, η εικόνα σου θα μοιάζει με γάτα που κυνηγάει την ουρά της μη μπορώντας να τη φτάσει ποτέ. Θα είναι σαν να..

  • βγάζεις νερό από μια τρύπια βάρκα
  • βάζεις βενζίνη σε ένα τρύπιο ρεζερβουάρ
  • σκουπίζεις το χιόνι την ώρα που χιονίζει

Θα ανατροφοδοτείς τον φαύλο κύκλο δίαιτας – επαναπρόσληψης βάρους και θα αναλώνεσαι στη ματαιότητα του.

Πιστεύω ότι ο πραγματικός λόγος που οι άνθρωποι παρόλο που ξέρουν τι πρέπει να κάνουν με τη διατροφή τους για να αδυνατίσουν, εντούτοις, δεν το κάνουν, δεν έχει να κάνει τίποτα από τις απαντήσεις που μου δίνουν.

Ο πραγματικός λόγος είναι επειδή ζουν χωρίς σκοπό.

michael heuser tI665XBDiAA unsplash

Αφήνουν τη ζωή να εξελίσσεται μπροστά τους θαρρείς και δεν αφορά τους ίδιους. Ζουν στον αυτόματο και ελπίζουν για το καλύτερο, το οποίο όμως δεν έρχεται, ακριβώς επειδή αφήνουν τη ζωή να τους συμβεί. Δεν ορίζουν τη ζωή τους. Δεν προσδιορίζουν τι θέλουν να είναι. Πως θέλουν να ζήσουν; Πως θέλουν να τους θυμούνται; Τι έχουν να προσφέρουν; Ποιο είναι το πάθος τους και για ποιο πράγμα θα θυσίαζαν τη ζωή τους για να το αποκτήσουν; Ποια είναι η νέα τους ζωή;
Όσο λοιπόν ζούμε χωρίς να περιμένουμε τίποτα, κάθε μας πράξη, κάθε μας στόχος και κάθε προσπάθεια για απώλεια βάρους θα πέφτουν στο κενό. Ζω με σκοπό σημαίνει να ξέρω γιατί κάνω αυτό που κάνω.

Πως λοιπόν αποκτάμε τη νέα ζωή στην πράξη;

  • Το πρώτο βήμα λοιπόν, είναι να βγεις από τον αυτόματο πιλότο και να αναλάβεις χειροκίνητα. Αύριο το πρωί ξύπνα μισή ώρα νωρίτερα όπου σε απόλυτη ησυχία και συγκέντρωση σκέψου πως θέλεις να είναι η μέρα σου.
  • Σε ποια πράγματα μέσα στην ημέρα σου θα δώσεις προτεραιότητα και σε ποια όχι;
  • Που θέλεις να αφιερώσεις το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας σου;
  • Βρες το θάρρος να κατονομάσεις ότι φοβάσαι, εξερεύνησε το και αποφάσισε το καλύτερο δυνατό για σένα μέσα στη μέρα σου.
  • Βάλε την συναισθηματική, τη ψυχική και την σωματική σου υγεία ψηλά στις προτεραιότητες σου επειδή, αν σ’ αυτά τα κομμάτια είσαι καλά, μπορείς να κάνεις τα πάντα!
  • Θέσε τον πήχη σύμφωνα με τις αξίες και τις δυνατότητες σου.

Αν θα διαλέξεις στο γεύμα σου τον γύρο με τις πατάτες τις τηγανιτές ή την κοτοσαλάτα με το παξιμάδι ολικής δεν έχει να κάνει καθόλου με την πειθαρχία ή την ισχυρή θέληση της στιγμής ή την ρητή οδηγία που αναγράφεται στο διαιτολόγιο σου. Η απόφαση εκείνης της στιγμής θα πρέπει να έχει ήδη παρθεί πολύ πιο πριν, στο πρωινό σου ξύπνημα, όπου αποφάσισες τη νέα σου ζωή. Εκεί βρίσκεται όλη η ενέργεια και η δύναμη που ψάχνεις για να καταφέρεις να κάνεις αυτό που χρειάζεται για να χάσεις βάρος και όχι στο είδος της δίαιτας που θα εφαρμόσεις. Όπως έγραψα σε ένα παλαιότερο μου άρθρο εδώ, θα βρεις το πώς εάν έχεις ένα ισχυρό γιατί.
Την επόμενη μέρα θα κάνεις το ίδιο. Μέσα στην ημέρα θα κάνεις το ίδιο. Το βράδυ θα κάνεις το ίδιο. Μέχρι να το εμπεδώσεις καλά θα το κάνεις όσες φορές χρειαστεί. Μέχρι δηλαδή να σχηματίσεις ξεκάθαρα στο μυαλό σου την εικόνα της ιδανικής σου ζωής, θα χρειαστεί να δίνεις συνεχώς απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα.

  • Αν τελικά καταφέρεις να επικεντρωθείς στο σκοπό (τι θέλω να είμαι) και όχι στο αποτέλεσμα (πόσα κιλά πρέπει να χάσω) , από την πρώτη κιόλας στιγμή θα βιώσεις τα παρακάτω:
  • Θα αισθανθείς λιγότερη πίεση
  • Θα κοιμάσαι καλύτερα, θα τρως καλύτερα, θα κινείσαι περισσότερο
  • Θα είσαι πιο ανάλαφρος/η, πιο ήρεμος/η, πιο ζωντανός/η και πιο σίγουρος/η.
  • Θα ευχαριστιέσαι τη στιγμή και θα προσμένεις την επόμενη μέρα

Αν θέλεις λοιπόν αυτή τη φορά η δίαιτα σου να έχει επιτυχία, η απώλεια βάρους που θα πετύχεις να είναι μόνιμη και οι αλλαγές που έχεις εφαρμόσει κατά τη διάρκεια του προγράμματος να σου έχουν γίνει τρόπος ζωής, αποφάσισε τώρα, τον ρόλο που θα έχει η διατροφή στη νέα σου ζωή!

Μάθε πως όλα τα πιο πάνω μπορούν να γίνουν πράξη εδώ


Antreas Konstantinou

Είμαι ο Αντρέας Κωνσταντίνου, πτυχιούχος διαιτολόγος και πιστοποιημένος Well Coach από τον ACSM.
Ο τρόπος με τον οποίο μου αρέσει να προσεγγίζω τα περιστατικά μου είναι λίγο διαφορετικός από την κλασσική διαιτολογική παρέμβαση που έχουμε συνηθίσει έως τώρα. Η κλασσική διαιτολογική παρέμβαση εστιάζει κυρίως στο τι, στο πως και στο πόσο πρέπει να τρως για να είσαι υγιής και αδύνατος. Εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες αλλά παρωχημένες για όσους έχουν επισκεφτεί πολλούς διαιτολόγους στο παρελθόν και ξέρουν πολύ καλά τι και πόσο θα πρέπει να φάνε.
Η δική μου προσέγγιση εστιάζει κυρίως στον τρόπο που θα επαναπρογραμματίσεις τη σκέψη σου γύρω από το φαγητό έτσι ώστε οι διατροφικές συστάσεις να σταματήσουν να μοιάζουν με επιταγές του ειδικού προς εσένα αλλά να μοιάζουν περισσότερο με αυτόματη φυσική δική σου επιλογή. Όπως ακριβώς σκέφτεται κάποιος που δεν είχε ποτέ εξάρτηση από το φαγητό.

Cart Overview