ΚΑΛΑΘΙ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
BLOG

Γλυκαντικές ουσίες για διαβητικούς

Γλυκαντικές ουσίες για διαβητικούς


Αν ψάχνεις να μειώσεις τη ζάχαρη στη διατροφή σου πιθανότατα να έχεις καταμπερδευτεί με τις τόσες πολλές γλυκαντικές ουσίες που υπάρχουν και αντικαθιστούν τη ζάχαρη. Ας εξετάσουμε λοιπόν ποιες είναι αυτές οι ουσίες και πόσο ασφαλής είναι για την υγεία μας.
Οι γλυκαντικές ουσίες χωρίζονται σε 3 μεγάλες κατηγορίες: Τις τεχνητές, τις φυσικές και τις αλκοόλες όπως φαίνονται στον πίνακα:

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες Φυσικές γλυκαντικές ουσίεςΑλκοόλες
Ακεσουλφάμη ΚΣτέβιαΞυλιτόλη
ΑσπαρτάμηΜελάσσαΣορβιτόλη
ΣαχαρίνηΖάχαρηΜανιτόλη
ΣουκραλόζηΜέλιΛακτιτόλη
 Ζάχαρη καρύδαςΕρυθριτόλη
 Σιρόπι σφενδάμου 
 Νέκταρ αγαύγης 

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες

Πρόκειται για συνθετικές γλυκαντικές ουσίες οι οποίες συχνά αποκαλούνται και ως υποκατάστατα ζάχαρης. Είναι κατά πολύ πιο γλυκές από τη ζάχαρη και αποδίδουν ελάχιστες ή καθόλου θερμίδες επειδή δεν μεταβολίζονται στο σώμα. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που παρουσιάζουν τόσο ενδιαφέρον, ακριβώς επειδή έχουν γλυκιά γεύση χωρίς να αποδίδουν θερμίδες. Τέτοιες ουσίες περιλαμβάνονται σε τρόφιμα όπως:

  • Αναψυκτικά και άλλα ποτά
  • Μπισκότα – αρτοσκευάσματα
  • Γλυκά
  • Επιδόρπια – ζελέ
  • Συσκευασμένα τρόφιμα
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα

Φυσικές γλυκαντικές ουσίες


Στην κατηγορία αυτή υπάγονται ουσίες που συχνά πλασάρονται ως καλύτερη επιλογή από τη ζάχαρη. Θα πρέπει όμως να έχουμε υπόψη, ότι αυτές οι ουσίες παρόλο που προέρχονται από φυσική πηγή μπορεί να είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό επεξεργασμένες όπως για παράδειγμα η στέβια και η καστανή ζάχαρη


Αλκοόλες


Πρόκειται για φυσικές ουσίες που προκύπτουν με φυσικό τρόπο στα φρούτα και στα λαχανικά όμως μπορούν να παρασκευαστούν και στο εργαστήριο. Οι αλκοόλες ονομάζονται έτσι λόγω του υδροξυλίου (ΟΗ) που έχουν στο μόριο τους και όχι επειδή έχουν οποιαδήποτε σχέση με το αλκοόλ. Παρουσιάζουν πιο αργή απορρόφηση από ότι η ζάχαρη, αποδίδουν τις μισές ή ακόμα και το ένα τρίτο των θερμίδων της ζάχαρης και επίσης δεν απορροφόνται πλήρως από το σώμα. Γι’ αυτόν τον λόγο συχνά χρησιμοποιούνται στο εμπόριο ως ένας τρόπος παρασκευής τροφίμων που έχει μειωμένη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος. Στο σπίτι δεν χρησιμοποιούνται ως συστατικά στη μαγειρική όμως προστίθενται σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως:
• Τσίχλες
• Σοκολάτες
• Οδοντόπαστες

Ασφάλεια γλυκαντικών ουσιών, φυσικών γλυκαντικών και αλκοολών

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες πιθανό να συνεισφέρουν στην απώλεια βάρους, δεν επηρεάζουν τη γλυκόζη στο αίμα και αποτελούν μια καλή λύση για τους διαβητικούς ασθενής. Επιπλέον, δεν προκαλούν τερηδόνα. Απο την άλλη, ενδέχεται να αυξάνουν την επιθυμία για γλυκό επειδή το σώμα όταν γεύεται γλυκό προετοιμάζεται για γλυκό, το οποίο τελικά δεν παίρνει. Ίσως αυξάνουν την συνολική θερμιδική πρόσληψη επειδή συχνά τα άτομα σκέφτονται «κατανάλωσα αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη, άρα δικαιούμαι να φάω γλυκό», κάτι που τελικά οδηγεί στην αύξηση του βάρους αντί για το αντίθετο. Επιπλέον, εκφράζονται φόβοι για την ασφάλεια τους όσον αφορά στον καρκίνο και άλλων ασθενειών. Παρόλα αυτά, έγκριτοι οργανισμοί παγκοσμίως τα θεωρούν ασφαλή παρουσιάζοντας ισχυρά επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι όντως είναι ασφαλή προς κατανάλωση.

Οι φυσικές γλυκαντικές ουσίες περιέχουν πιο πολλά θρεπτικά στοιχεία συγκρίσιμα με τη ζάχαρη όμως η υπερκατανάλωση τους μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως αύξηση βάρους, αύξηση σακχάρου, τριγλυκεριδίων και σχηματισμού τερηδόνας.

Οι αλκοόλες αποδίδουν λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη και επηρεάζουν λιγότερο τη γλυκόζη στο αίμα από ότι η ζάχαρη, γι΄αυτό είναι προτιμότερες για τους διαβητικούς ασθενείς. Σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν φούσκωμα, μετεωρισμό, αέρια και διάρροια.

Συμπέρασμα


Είναι τελικά οι γλυκαντικές ουσίες ασφαλείς προς κατανάλωση για τους διαβητικούς ασθενείς; Η απάντηση είναι απλή!
Το μέτρο είναι κλειδί! Τρόφιμα που δεν περιέχουν ζάχαρη δεν σημαίνει ότι δεν περιέχουν θερμίδες. Απο την άλλη, τρόφιμα που εμπεριέχουν φυσικές ουσίες δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι προάγουν την υγεία. Χρειάζεται να έχουμε πάντοτε κατά νου, ότι τα τρόφιμα που περιέχουν τέτοιες ουσίες δεν προσφέρουν στην υγεία μας τόσα οφέλη όσα μας δίνουν άλλοι υδατάνθρακες όπως είναι οι ανεπεξέργαστοι υδατάνθρακες, τα φρούτα και τα λαχανικά.


Antreas Konstantinou

Είμαι ο Αντρέας Κωνσταντίνου, πτυχιούχος διαιτολόγος και πιστοποιημένος Well Coach από τον ACSM.
Ο τρόπος με τον οποίο μου αρέσει να προσεγγίζω τα περιστατικά μου είναι λίγο διαφορετικός από την κλασσική διαιτολογική παρέμβαση που έχουμε συνηθίσει έως τώρα. Η κλασσική διαιτολογική παρέμβαση εστιάζει κυρίως στο τι, στο πως και στο πόσο πρέπει να τρως για να είσαι υγιής και αδύνατος. Εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες αλλά παρωχημένες για όσους έχουν επισκεφτεί πολλούς διαιτολόγους στο παρελθόν και ξέρουν πολύ καλά τι και πόσο θα πρέπει να φάνε.
Η δική μου προσέγγιση εστιάζει κυρίως στον τρόπο που θα επαναπρογραμματίσεις τη σκέψη σου γύρω από το φαγητό έτσι ώστε οι διατροφικές συστάσεις να σταματήσουν να μοιάζουν με επιταγές του ειδικού προς εσένα αλλά να μοιάζουν περισσότερο με αυτόματη φυσική δική σου επιλογή. Όπως ακριβώς σκέφτεται κάποιος που δεν είχε ποτέ εξάρτηση από το φαγητό.

Cart Overview