ΚΑΛΑΘΙ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
BLOG

Αποτοξίνωση οργανισμού. Μύθος ή αλήθεια;

Μια τυχαία αναζήτηση στο “google” με τη λέξη κλειδί «αποτοξίνωση» θα βγάλει σωρεία επιλογών «κάθαρσης» του σώματος για κάθε γούστο:

Αποτοξίνωση 2 ημερών, 3 ημερών, 7 ημερών, ήπατος, εντέρου, συκωτιού, χολής, για μετά τις γιορτές κοκ. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μάλιστα όπου προτείνεται η επιλογή της ολιστικής παρέμβασης αποτοξίνωσης ολόκληρου του οργανισμού, η οποία θα απαλλάξει το σώμα από κάθε λογής τοξίνη.

Αυτό που μου έκανε όμως ιδιαίτερη εντύπωση διαβάζοντας τις αναρτήσεις σε σχετικές ιστοσελίδες με θέμα την αποτοξίνωση, είναι ο ρόλος της πέτρας στη χολή και στο συκώτι σε σχέση με την ικανότητα του σώματος να παραμένει υγιές. Σύμφωνα με το αφήγημα των όσων υπόσχονται θεραπεία ή πρόληψη μέσω της «αποτοξίνωσης», οι πέτρες αυτές είναι η πηγή όλων των ασθενειών καθώς έχουν την ιδιότητα να συσσωρεύουν όλες αυτές τις τοξίνες που δέχεται καθημερινά το σώμα από πλήθος παραγόντων. Τέτοιοι παράγοντες είναι τα φυτοφάρμακα, τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, τα αντιβιοτικά, οι ορμόνες κ.α.

Στην επιστήμη όμως, για να μπορέσει μια αρχική υπόθεση να μετατραπεί σε θεωρία και τελικά να βρει εφαρμογή στην καθημερινότητα μας, σε γενικές γραμμές ακολουθεί την εξής πορεία:

Βήμα πρώτο: Αρχική υπόθεση, πχ η «αποτοξίνωση» του οργανισμού (ότι και αν αυτό σημαίνει) θεραπεύει μια συγκεκριμένη ασθένεια.

Βήμα δεύτερο: Μελέτες που μπορούν να στηρίξουν ή να απορρίψουν την παραπάνω υπόθεση. Στη πυραμίδα που δείχνω παρακάτω, το είδος των μελετών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας θεωρούνται πιο ισχυρές από αυτές που βρίσκονται χαμηλότερα λόγω της μεθοδολογίας που χρησιμοποιούν και του πλήθους των ατόμων και των ερευνών που εξετάζουν.

evidence pyramid

Βήμα τρίτο: Πρακτική εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας (αν αυτά δείχνουν κάποια θετική επίδραση) στους ανθρώπους.

Το πρόβλημα με την πρακτική της «αποτοξίνωσης» είναι ότι παρακάμπτει το δεύτερο βήμα και πηγαίνει απευθείας από την υπόθεση (βήμα πρώτο) στην πράξη (βήμα τρίτο). Η σοβαρότητα και η εγκυρότητα της επιστήμης αποδεικνύεται, όταν οι απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα δίνονται βάση μελετών. Όπως για παράδειγμα: Ποια τοξίνη αντιστοιχεί σε ποια ασθένεια και με ποιο τρόπο οι τοξίνες αυτές προκαλούν τα συμπτώματα της ασθένειας;

Οι «αποτοξινωτές» παρουσιάζουν μια σειρά από γενικότητες που αφορούν όλους μας κατά διαστήματα, όπως είναι ο πονοκέφαλος, η αϋπνία, η κόπωση, η πείνα αλλά και άλλα πιο σοβαρά όπως αλλεργίες, γαστρεντερικά προβλήματα και καρκίνοι τα οποία όλα, όπως υποστηρίζουν, οφείλονται στην συσσώρευση τοξινών που παγιδεύονται στα όργανα. Έτσι απλά! Αυτό πιστεύουν! Χωρίς μάλιστα να παραπέμπουν σε έγκυρη βιβλιογραφία που να στηρίζει την υπόθεση ότι η αιτία όλων των ασθενειών είναι η «υπερτοξίνωση» του σώματος από παράγοντες στους οποίους εκτίθεται το σώμα μας καθημερινά.

Κατά συνέπεια, με βάση τη δική τους λογική, η αφαίρεση των λίθων αυτών (που μαζεύουν τοξίνες) αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της ακεραιότητας του σώματος.

Επιπλέον, αντιλαμβάνονται τη λειτουργία των οργάνων, όπως είναι το συκώτι και τα νεφρά, ως «φίλτρα» καθαρισμού του οργανισμού από τις διάφορες τοξικές ουσίες. Καθώς τα όργανα μοιάζουν με φίλτρα που μαζεύουν ακαθαρσίες, ο καθαρισμός τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα κρίνεται απαραίτητος. Τα όργανα όμως δεν λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Στην πραγματικότητα, το συκώτι πραγματοποιεί μια σειρά από χημικές αντιδράσεις διαχείρισης των τοξινών όπου τα τελικά βλαβερά προϊόντα τα απομακρύνει μέσω της ουρίας. Την ίδια διαδικασία ακολουθούν και τα νεφρά.

Εν ολίγοις, ο οργανισμός διαθέτει από μόνος του ένα ισχυρό σύστημα αυτοκάθαρσης και εκτός των περιπτώσεων όπου υπάρχει διαπιστωμένη ηπατική ή νεφρική βλάβη, η αποτοξίνωση γίνεται αυτόματα από το ίδιο το σώμα. Όσοι υποστηρίζουν ότι αυτά τα όργανα χρειάζονται προληπτικά αποτοξίνωση (λόγω της αδυναμίας τους να το πράξουν από μόνα τους), απλώς δηλώνουν ότι στερούνται βασικών γνώσεων ανατομίας και φυσιολογίας του σώματος.

Ποια τρόφιμα εμπεριέχονται στις μεθόδους αποτοξίνωσης;

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές «προγραμμάτων αποτοξίνωσης», όμως η κεντρική ιδέα, είναι η υπερκατανάλωση φρούτων και λαχανικών (και των χυμών τους), τσαγιού, νερού, κρυστάλλων ή σκόνης θεϊκού μαγνησίου και ελαιολάδου. Η επιλογή αυτών των συστατικών, όπως θα δείτε παρακάτω, δεν είναι καθόλου τυχαία.

Αυτό που θα δεις στα κόπρανα σου αν τελικά αποφασίσεις να «αποτοξινωθείς» (είτε έχεις πέτρες είτε όχι), είναι διαφορετικού μεγέθους πρασινωπούς κρυστάλλους που μοιάζουν με πέτρες όπως φαίνεται στη φωτογραφία παρακάτω:

1348

Προσγείωση στην πραγματικότητα. Η κατάρριψη του μύθου.

Μια ομάδα ερευνητών από τη Νέα Ζηλανδία δημοσίευσε στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet” τα αποτελέσματα ενός περιστατικού μιας σαραντάχρονης γυναίκας η οποία είχε μεγάλο αριθμό χολόλιθων διαμέτρου 1-2mm στη χολή η ύπαρξη των οποίων εντοπίστηκε με υπέρηχο. Έπειτα η γυναίκα ακολούθησε ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης που της το είχε συντάξει ένας βοτανοθεραπευτής. Επρόκειτο για μια παραλλαγή σχημάτων «αποτοξίνωσης» όπως περιγράφω πιο πάνω. Η συγκεκριμένη κυρία πήρε χυμό μήλου και λαχανικών, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την άλλη μέρα το πρωί να αποβάλει αρκετούς πρασινωπούς κρυστάλλους που μοιάζανε με πέτρες και αφού τα μάζεψε τα πήγε στην κλινική για εξέταση. Η μικροσκοπική εξέταση έδειξε ότι δεν υπήρχε τίποτα το στερεό στο δείγμα που τους παρουσίασε και μάλιστα όταν οι ερευνητές το άφησαν για 10 λεπτά στους 40 βαθμούς κελσίου οι «πέτρες» έλιωσαν σαν κερί αφήνοντας τελικά πίσω τους ένα πράσινο υγρό. Τα συστατικά δε που απαρτίζουν τους χολόλιθους (χοληστερίνη, χολελυθρίνη και ασβέστιο), δεν υπήρχαν ούτε για δείγμα.

Τι είναι τελικά αυτό που βλέπουν στα κόπρανα τους όσοι κάνουν αποτοξίνωση;

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, από την ανάμειξη ελαϊκού οξέος (το βασικό συστατικό του ελαιόλαδου) με χυμό λεμονιού και κάλιο (από τα φρούτα και τα λαχανικά) παράγονται ημιστερεές άσπρες μπάλες οι οποίες σε θερμοκρασία δωματίου μετατρέπονται σε στέρεες και σκληρές. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι αυτές οι μπάλες παίρνουν τελικά το συγκεκριμένο πρασινωπό χρώμα λόγω της δράσης της γαστρικής λιπάσης που διασπά τα συστατικά του ελαιόλαδου.

Με άλλα λόγια οι πέτρες που παρουσιάζονται ως απόδειξη αποτοξίνωσης του οργανισμού οφείλονται σε σαπωνοποίηση του ελαιόλαδου με μια χημική διαδικασία που λαμβάνει χώρα στο σώμα. Γι’ αυτό όπως εξήγησα πιο πάνω, τα βασικά στοιχεία όλων των αποτοξινωτικών προγραμμάτων θα πρέπει να περιέχουν απαραιτήτως χυμό λεμονιού, φρούτων, λαχανικών και ελαιόλαδο (και από εκεί και πέρα ότι άλλο φαντάζονται ότι θα βοηθήσει) για να μπορούν τελικά να πετύχουν τη σαπωνοποίηση και να την παρουσιάσουν ως απόδειξη αφαίρεσης πέτρας από τη χολή και το συκώτι.

Όταν βλέπει κάποιος να του προσφέρεται μια επιλογή που θα περιέχει μέσα ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά και χυμούς αυτών, άφθονο νερό και αποκλεισμό επεξεργασμένων τροφίμων, γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, κρεάτων, γλουτένης, αγελαδινού γάλακτος και πάσης φύσεως πρόσθετων (συντηρητικά, χρωστικές, γαλακτοματοποιητές κλπ), εύκολα πείθεται ότι αυτό θα του κάνει καλό. Τα προγράμματα αποτοξίνωσης όχι μόνο δε θα σου κάνουν καλό αλλά αντιθέτως κρύβουν αρκετούς κινδύνους. Και δεν εννοώ την έλλειψη θρεπτικών συστατικών από τον αποκλεισμό πολλών τροφίμων. Η χρονική διάρκεια άλλωστε της αποτοξίνωσης είναι μικρή και το θεωρώ δύσκολο να προκαλέσει κάποια έλλειψη σε θρεπτικά στοιχεία. Εννοώ τον αποπροσανατολισμό και τη σύγχυση που προκαλούν στον κόσμο για το τι είναι τελικά μια σωστή διατροφή και πως μπορεί αυτή να σε διατηρήσει υγιή. Εννοώ επίσης ότι σε παρεμποδίζουν από το να εστιάσεις στους πραγματικούς λόγους που έχεις προβλήματα με την υγεία σου και συνεπώς να ζητήσεις βοήθεια από αυτούς που σου λένε την αλήθεια και έτσι να μπορέσεις να τη βελτιώσεις. Η κακή διατροφή και ο κακός τρόπος ζωής δε διαγράφονται πίνοντας μαγικά φίλτρα σε μπουκαλάκια αποτοξίνωσης.

Γι’ αυτό κλείνοντας, δεν έχω σκοπό να πρωτοτυπήσω όσον αφορά στις συστάσεις σωστής διατροφής.

Εμπλούτισε τη διατροφή σου με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, με σιτηρά ολικής άλεσης, με όσπρια, με ψάρια και άπαχο κρέας, γαλακτοκομικά και καλής ποιότητας λιπαρά όπως είναι το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί. Δε χρειάζεται ποτέ να διακόψεις μια τέτοια διατροφή και να ακολουθήσεις κάτι άλλο για να «καθαρίσεις». Ούτε χρειάζεται μετά από μια περίοδο κακής διατροφής να κάνεις πρώτα αποτοξίνωση για να απαλλαγείς από τις τοξίνες και μετά να μπεις σε μια υγιεινή διατροφή. Περιοδικά (2 με 4 φορές τον μήνα) τρώγε ότι θέλεις, ακόμα και τα λεγόμενα «junk foods», αν τα έχεις ανάγκη, και προσπάθησε να ενυδατώνεσαι επαρκώς έχοντας παράλληλα μια ελάχιστη φυσική δραστηριότητα (περίπου δυόμιση ώρες την εβδομάδα από τη δραστηριότητα που σου αρέσει και σε ευχαριστεί όταν την κάνεις).

Εφαρμόζοντας αυτές τις οδηγίες, μπορείς από την πρώτη κιόλας στιγμή να εμπιστευτείς την αποτοξίνωση στο σώμα σου, διότι σε διαβεβαιώνω, ότι αυτό ξέρει πολύ καλά πώς να την κάνει.


Antreas Konstantinou

Είμαι ο Αντρέας Κωνσταντίνου, πτυχιούχος διαιτολόγος και πιστοποιημένος Well Coach από τον ACSM.
Ο τρόπος με τον οποίο μου αρέσει να προσεγγίζω τα περιστατικά μου είναι λίγο διαφορετικός από την κλασσική διαιτολογική παρέμβαση που έχουμε συνηθίσει έως τώρα. Η κλασσική διαιτολογική παρέμβαση εστιάζει κυρίως στο τι, στο πως και στο πόσο πρέπει να τρως για να είσαι υγιής και αδύνατος. Εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες αλλά παρωχημένες για όσους έχουν επισκεφτεί πολλούς διαιτολόγους στο παρελθόν και ξέρουν πολύ καλά τι και πόσο θα πρέπει να φάνε.
Η δική μου προσέγγιση εστιάζει κυρίως στον τρόπο που θα επαναπρογραμματίσεις τη σκέψη σου γύρω από το φαγητό έτσι ώστε οι διατροφικές συστάσεις να σταματήσουν να μοιάζουν με επιταγές του ειδικού προς εσένα αλλά να μοιάζουν περισσότερο με αυτόματη φυσική δική σου επιλογή. Όπως ακριβώς σκέφτεται κάποιος που δεν είχε ποτέ εξάρτηση από το φαγητό.

Cart Overview