ΚΑΛΑΘΙ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
BLOG

Σκέψεις που… “παχαίνουν”

Γιατί δεν μπορώ να πειθαρχήσω σε δίαιτα;

Οι επαναλαμβανόμενες σκέψεις που κάνουμε καθημερινά μετατρέπονται σε ένα πακέτο πεποιθήσεων για τον εαυτό μας και για τον κόσμο γύρω μας και αυτό με την σειρά του, μας δίνει την ταυτότητα που έχουμε ως άτομα.

Όλες αυτές οι σκέψεις που καθορίζουν τις πεποιθήσεις μας γύρω από το φαγητό μοιραία καθορίζουν και τη συμπεριφορά μας γύρω από αυτό.

Ας δούμε μερικά τέτοια παραδείγματα σκέψεων που καθορίζουν τη διατροφική μας συμπεριφορά…

«Έτσι και φάω μόνο ένα μπισκότο, θα φάω όλο το κουτί».

Κάνοντας μια τέτοια σκέψη και επαναλαμβάνοντας την καθημερινά ξανά και ξανά αποκτάς την πεποίθηση ότι είσαι εκείνο το άτομο που τα βλέπει όλα άσπρο ή μαύρο. Είσαι στο όλα ή στο τίποτα! Μια τέτοια πεποίθηση σε μετατρέπει  στο είδος του ατόμου, που είτε βρίσκεται σε δίαιτα και δεν τρώει τίποτα, είτε δεν βρίσκεται σε δίαιτα και κάνει μια χαοτική διατροφή. Αποκτάς μια τέτοια ταυτότητα επειδή κάθε μέρα σκέφτεσαι ότι έτσι και φας ένα, θα φας όλο το κουτί. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις ότι δεν γεννήθηκες μ’ αυτήν την ταυτότητα αλλά την απέκτησες με βάση τη σκέψη που κάνεις κάθε μέρα.

«Αν δεν καθαρίσω το πιάτο μου δεν σηκώνομαι από το τραπέζι».

Αν σε κάθε γεύμα κάνεις αυτή τη σκέψη τότε αποκτάς την πεποίθηση ότι είσαι εκείνο το άτομο που δεν πετάει φαγητό και έτσι, είτε πεινάς, είτε όχι, θα φας όλο το φαί που βρίσκεται μέσα στο πιάτο σου. Ίσως σκέφτεσαι ότι είναι αμαρτία. Ίσως σκέφτεσαι ότι τα παιδάκια στην Αφρική πεινάνε και δεν κάνει να πετάς το φαγητό. Ίσως να έρχονται τα λόγια της γιαγιάς να σου λέει ότι η τελευταία σου μπουκιά είναι όλη σου η δύναμη ή της μαμάς να σου λέει κάνε το για μένα… Αλήθεια, πόσο πολύ εξυπηρετούν τέτοιου είδους σκέψεις στην προσπάθεια σου να ελέγξεις το βάρος σου; Και πάλι, την ταυτότητα αυτή την απέκτησες επειδή σκέφτεσαι ότι αν δεν καθαρίσεις το πιάτο σου δεν σηκώνεσαι από το τραπέζι.

«Δεν περνάει μέρα χωρίς να ζυγιστώ».

Αυτή τη σκέψη τη βάζω επειδή αναγνωρίζω ότι αφορά πολλούς από εσάς. Για να βρούμε όμως την πεποίθηση που βρίσκεται πίσω από αυτή τη σκέψη χρειάζεται να αποκαλύψουμε τον λόγο που ζυγίζεσαι κάθε μέρα. Τι είναι αυτό δηλαδή που θέλεις να μάθεις; Δεν φαντάζομαι να θέλεις να εξακριβώσεις πόση είναι η μάζα σου σε σχέση με το βαρυτικό πεδίο της Γης… Άλλωστε, πόσο μπορεί να έχει αλλάξει από χθες;  Ίσως ζυγίζεσαι για να δεις αν αυτό που έφαγες χθες σε πάχυνε ή από την άλλη αν η προσπάθεια για απώλεια βάρους που κάνεις έχει αποτέλεσμα. Αποκτάς την πεποίθηση ότι το βάρος εξαρτάται από τη διατροφική συμπεριφορά που είχες τις τελευταίες 24 ώρες. Αυτό σου δίνει την ταυτότητα του καλού και επιτυχημένου όταν η ζυγαριά κατεβαίνει και του κακού και του αποτυχημένου όταν η ζυγαριά ανεβαίνει. Στην πραγματικότητα, το βάρος μας κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλάζει έως και 1,5 κιλό. Παρόλα αυτά, εσύ έχεις την ταυτότητα του καλού ή του κακού ανάλογα με την ένδειξη της ζυγαριάς, επειδή σκέφτεσαι ότι δεν περνάει μέρα χωρίς να ζυγιστείς.

Αποτύπωση της παραπάνω σχέσης σχηματικά

Screenshot 2

Αν  διαβάσουμε το παραπάνω σχήμα ανάποδα, θα δούμε ότι η διατροφική συμπεριφορά που έχεις σήμερα και οι επιλογές που κάνεις καθορίζονται από αυτό που πιστεύεις ότι είσαι.

Αυτό που πιστεύεις ότι είσαι, είναι το αποτέλεσμα του συνόλου των πεποιθήσεων που έχεις γύρω από τη διατροφή σου.

Το σύνολο των πεποιθήσεων που έχεις γύρω από τη διατροφή σου, είναι απότοκο των σκέψεων που κάνεις καθημερινά.

Συνεπώς οι σκέψεις που κάνεις γύρω από το φαγητό, καθορίζουν τη διατροφική σου συμπεριφορά. Και για να αλλάξει η διατροφική σου συμπεριφορά , είναι αναγκαίο να αλλάξουν οι σκέψεις γύρω από αυτό.

Πως μπορώ να χάσω κιλά χωρίς δίαιτα;

Εύλογα θα αναρωτιέσαι πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Πως γίνεται δηλαδή να αρχίσεις να χάνεις βάρος χωρίς να πάρεις στα χέρια σου άλλη μια δίαιτα;

Αυτό μπορεί να συμβεί αλλάζοντας τον τρόπο που σκέφτεσαι γύρω από το φαγητό.

Το πρώτο βήμα λοιπόν, το έχεις κάνει ήδη!

Αφού διαβάζεις μέχρι αυτό το σημείο πάει να πει ότι βοηθήθηκες να καταλάβεις ότι υπάρχει αυτή η σχέση.

Το δεύτερο βήμα είναι ο εντοπισμός της δικής σου δυσλειτουργικής σκέψης γύρω από το φαγητό.

Μερικά παραδείγματα δίνω πιο κάτω…

  • Ποιος ο λόγος να βγεις έξω για φαγητό αν δεν είναι να παραγγείλεις ότι θέλεις από τον κατάλογο;
  • Αν το φάω αυτό θα πάρω ένα κιλό
  • Πάντα αποτυγχάνω στις δίαιτες
  • Όλοι θα σχολιάζουν το βάρος μου
  • Τα έχω όλα αυτά στο σπίτι για τα παιδιά
  • Αν φάω το πρωί δεν μπορώ να σταματήσω να τρώω όλη τη μέρα
  • Όταν βγαίνω έξω δεν τρώω σχεδόν καθόλου
  • Υπάρχουν άνθρωποι που τρώνε τα πάντα και δεν παχαίνουν
  • Είμαι εθισμένος στη ζάχαρη

Το τρίτο βήμα, αφορά στην αμφισβήτηση των δυσλειτουργικών σκέψεων, στην επανεξέταση τους και στην αντικατάσταση τους με καινούργιες σκέψεις, περισσότερο  λειτουργικές. 

Πίσω από το εμφανές πρόβλημα των περιττών κιλών υπάρχει ένα σύστημα αξιών και πεποιθήσεων που  υποστηρίζονται και ανατροφοδοτούνται  απο τις ίδιες λανθασμένες σκέψεις. Αν πράγματι επιθυμείς την αλλαγή στο βάρος σου, χρειάζεται να είσαι έτοιμος  να αναθεωρήσεις τον τρόπο που σκέφτεσαι γύρο από το φαγητό.

Διότι όπως είπε και ο αρχαίος τραγικός,  Ευριπίδης, «οι δεύτερες σκέψεις είναι μάλλον πιο σωστές»

Θες να μάθεις τον τρόπο αλλαγής σκέψης γύρω απο το φαγητό και το σώμα βήμα προς βήμα τσέκαρε το masterclass

.


Antreas Konstantinou

Είμαι ο Αντρέας Κωνσταντίνου, πτυχιούχος διαιτολόγος και πιστοποιημένος Well Coach από τον ACSM.
Ο τρόπος με τον οποίο μου αρέσει να προσεγγίζω τα περιστατικά μου είναι λίγο διαφορετικός από την κλασσική διαιτολογική παρέμβαση που έχουμε συνηθίσει έως τώρα. Η κλασσική διαιτολογική παρέμβαση εστιάζει κυρίως στο τι, στο πως και στο πόσο πρέπει να τρως για να είσαι υγιής και αδύνατος. Εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες αλλά παρωχημένες για όσους έχουν επισκεφτεί πολλούς διαιτολόγους στο παρελθόν και ξέρουν πολύ καλά τι και πόσο θα πρέπει να φάνε.
Η δική μου προσέγγιση εστιάζει κυρίως στον τρόπο που θα επαναπρογραμματίσεις τη σκέψη σου γύρω από το φαγητό έτσι ώστε οι διατροφικές συστάσεις να σταματήσουν να μοιάζουν με επιταγές του ειδικού προς εσένα αλλά να μοιάζουν περισσότερο με αυτόματη φυσική δική σου επιλογή. Όπως ακριβώς σκέφτεται κάποιος που δεν είχε ποτέ εξάρτηση από το φαγητό.

Cart Overview