ΚΑΛΑΘΙ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
BLOG

Πόσες θερμίδες έχει το ψωμί και πόσο μας παχαίνει;

Το ψωμί είναι ίσως το πιο διαδεδομένο τρόφιμο στη διατροφή μας αφού συνοδεύει σχεδόν όλα μας τα γεύματα, ενώ αποτελεί μια εύκολη και γρήγορη λύση για πρωινό ή σνακ. Αν συνυπολογίσουμε και το χαμηλό του κόστος – ιδίως όταν παρασκευάζεται στο σπίτι – δε θα ήταν η σοφότερη επιλογή να το αποκλείσουμε από τη διατροφή μας ιδιαίτερα σε οικονομικά δύσκολους καιρούς.

Πόσες θερμίδες έχει μια φέτα ψωμί;

Screenshot 11

Ένα μισόκιλο καρβέλι έτσι όπως πωλείται στο εμπόριο ζυγίζει 385γρ (ασχέτως αν λέγεται μισό κιλό) το οποίο θα μας αποδώσει 13 μερίδες ψωμί και πάνω από 1000 θερμίδες. Εννοείται ότι αυτός που θα το καταναλώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας θα αυξήσει το βάρος του. Όμως δεν φταίει το ψωμί σαν τρόφιμο αλλά η ποσότητα που καταναλώθηκε.

Ποιο ψωμί δεν παχαίνει; Μαύρο ψωμί ή άσπρο;

Μια μερίδα ψωμί ζυγίζει 30γρ όπως δηλαδή είναι μια φέτα του τοστ περίπου. Είτε αυτή η φέτα προέρχεται από ψωμί ολικής αλέσεως, είτε από επεξεργασμένο, είτε από βρώμη, είτε από σίκαλη θα αποδώσει 80 θερμίδες. Η βασική διαφορά μεταξύ τους δεν είναι στις θερμίδες αλλά στα επιμέρους θρεπτικά συστατικά.

Θρεπτική αξία ψωμιού

Screenshot 4

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στους πίνακες ανάλυσης των μικροθρεπτικών συστατικών(USDA) του κάθε ψωμιού ξεχωριστά θα βρει τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία: Το ψωμί ολικής άλεσης από στάρι υπερισχύει σχεδόν σε όλα τα συστατικά σε σχέση με το ψωμί σίκαλης ή βρώμης. Όμως το ψωμί από σίκαλη δίνει υπερδιπλάσια ποσότητα φυλλικού οξέως από το σταρένιο και σημαντικά λιγότερη ποσότητα απλών σακχάρων διατηρώντας παράλληλα τον χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη συγκριτικά με τα υπόλοιπα ψωμιά. Αυτό κάνει τη σίκαλη την καλύτερη επιλογή για τους διαβητικούς ασθενείς. Από την άλλη, η βρώμη περιέχει μια διαλυτή φυτική ίνα, τη β΄γλυκάνη, η οποία έχει βρεθεί ότι βοηθάει στη μείωση της κακής χοληστερίνης και στη ρύθμιση του σακχάρου.

Ποιο είναι το καλύτερο ψωμί;

Screenshot 10

Συνεπώς δεν υπάρχει κάποιο ψωμί που να υπερέχει έναντι του άλλου διότι όλα μεταξύ τους υπερτερούν ή υπολείπονται σε κάποιο διατροφικό στοιχείο. Επομένως το καλύτερο θα ήταν να επιλέγουμε ποικιλία από αυτά.
Ο λόγος που εμείς οι διαιτολόγοι συστήνουμε στα διαιτολόγια όλα τα παραπάνω ψωμιά, πλήν του επεξεργασμένου (άσπρου), είναι γιατί χορταίνουν περισσότερο και όχι γιατί έχουν λιγότερες θερμίδες από το άσπρο. Η ιδιότητα τους να προκαλούν κορεσμό οφείλεται στην παρουσία των φυτικών ινών που στο άσπρο ψωμί είναι πολύ λιγότερες.
Τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα όταν το ψωμί χρησιμοποιείται σε διαφορετικές μορφές, όπως είναι τα παξιμάδια, τα κριτσίνια, οι φρυγανιές, τα κράκερς κ.α. που στην ουσία είναι όλα τους αφυδατωμένο ψωμί με πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στο εμπόριο για τη βελτίωση της γεύσης, της υφής, της οσμής, της εμφάνισης και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών. Η σύγχυση μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερη όταν τα προαναφερθέντα τρόφιμα περιλαμβάνονται σε πολλά διαιτολόγια αδυνατίσματος. Εύκολα γίνεται ο συνειρμός ότι αυτά δεν παχαίνουν.

Πόσες θερμίδες έχουν τα κριτσίνια σε σχέση με το ψωμί;

Screenshot 6Αν συγκρίνουμε μια φέτα ψωμί με ένα κλασικού μεγέθους κριτσίνι(17γρ) θα δούμε ότι αποδίδουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες, δηλ 80 το καθένα. Στην προσπάθεια που κάνει κάποιος για να αδυνατίσει μπορεί να αποφεύγει το ψωμί και την ίδια στιγμή να ικανοποιεί την πείνα του με κριτσίνια. Στην πραγματικότητα είναι σαν να τρώει μια φέτα ψωμί για κάθε κριτσίνι που καταναλώνει. Αν μέχρι το μεσημέρι έχει φάει 5-6 κριτσίνια είναι σαν να έφαγε 5-6 φέτες ψωμί προσλαμβάνοντας ταυτόχρονα πάνω από 400 θερμίδες.

Κριτσίνι ολικής με ηλιόσπορο

Screenshot 5
Το κριτσίνι δε με τον ηλιόσπορο ζυγίζει περίπου 30-35γρ και αποδίδει γύρω στις 180 θερμίδες δηλαδή κάτι παραπάνω από δύο φέτες ψωμί ή τις ίδιες θερμίδες που δίνει μια πίτα σκέτη (σουβλακόπιτα).

Πόσες θερμίδες έχουν τα παξιμάδια;

Screenshot 7
Ένα μεγάλο Κρητικό παξιμάδι ζυγίζει περίπου 80γρ και αποδίδει 300 θερμίδες, όσες έχουν περίπου 4 φέτες ψωμί. Κατά συνέπεια αυτός που αποφεύγει το ψωμί και προτιμάει το παξιμάδι παίρνει τετραπλάσια ποσότητα σε θερμίδες εν αγνοία του.

Πόσες θερμίδες έχουν οι φρυγανιές και τα κράκερς;

Screenshot 9Screenshot 8
Ένα τεμάχιο από φρυγανιά, κράκερ ή krispies ισοδυναμεί με μισή φέτα ψωμί. Εδώ να πούμε ότι κάποιες μικροδιαφορές θα υπάρχουν από εταιρεία σε εταιρεία γι’ αυτό καλό θα ήταν να συμβουλεύεστε τη διατροφική ετικέτα για να βεβαιωθείτε για το ύψος της θερμιδικής αξίας του τροφίμου που καταναλώνετε.

Εν κατά κλείδι, θα ήταν λάθος να περάσει το μήνυμα ότι θα πρέπει να αποκλείσουμε τα παξιμάδια ή τα κριτσίνια από τη διατροφή μας. Αντιθέτως, ενθαρρύνω την κατανάλωση τους γιατί στην αγορά υπάρχουν εξαιρετικές γευστικές και υγιεινές επιλογές από αυτή την κατηγορία τροφίμων.

Θα πρέπει όμως το κάθε τι που επιλέγουμε να φάμε να έχει τη θέση που του αξίζει στο διαιτολόγιο μας όπως ακριβώς θα πρέπει να ισχύει και για το ψωμί.


Antreas Konstantinou

Είμαι ο Αντρέας Κωνσταντίνου, πτυχιούχος διαιτολόγος και πιστοποιημένος Well Coach από τον ACSM.
Ο τρόπος με τον οποίο μου αρέσει να προσεγγίζω τα περιστατικά μου είναι λίγο διαφορετικός από την κλασσική διαιτολογική παρέμβαση που έχουμε συνηθίσει έως τώρα. Η κλασσική διαιτολογική παρέμβαση εστιάζει κυρίως στο τι, στο πως και στο πόσο πρέπει να τρως για να είσαι υγιής και αδύνατος. Εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες αλλά παρωχημένες για όσους έχουν επισκεφτεί πολλούς διαιτολόγους στο παρελθόν και ξέρουν πολύ καλά τι και πόσο θα πρέπει να φάνε.
Η δική μου προσέγγιση εστιάζει κυρίως στον τρόπο που θα επαναπρογραμματίσεις τη σκέψη σου γύρω από το φαγητό έτσι ώστε οι διατροφικές συστάσεις να σταματήσουν να μοιάζουν με επιταγές του ειδικού προς εσένα αλλά να μοιάζουν περισσότερο με αυτόματη φυσική δική σου επιλογή. Όπως ακριβώς σκέφτεται κάποιος που δεν είχε ποτέ εξάρτηση από το φαγητό.

Cart Overview