ΚΑΛΑΘΙ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

TI είναι οι παθήσεις του εντέρου;

Οι παθήσεις του εντέρου είναι χρόνιες φλεγμονές στο έντερο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο στομάχι, φούσκωμα, διάρροια με ή χωρίς αίμα, εύκολη εφίδρωση, απώλεια βάρους και έντονη εξάντληση. Αυτά τα συμπτώματα δεν αφορούν όλους τους ασθενείς και επιπλέον ενδέχεται να υπάρχουν και άλλα όπως για παράδειγμα, πυρωτός, επεισόδια εμετού ή και αναιμία

Ποιες είναι οι παθήσεις του εντέρου; 

Οι πιο γνωστές φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου είναι 

  • Νόσος Κρον (Crohn’s disease)
  • Ελκώδης κολίτιδα (Ulcerative colitis)

Τι πρέπει να προσέχουν τα άτομα με νόσο Κρον ή με ελκώδη κολίτιδα; 

Οι ασθενείς αυτοί βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο υποθρεψίας και για τον λόγο αυτό χρειάζονται διατροφική αξιολόγηση σε τακτά χρονικά διαστήματα. Εάν η υποθρεψία δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και την αφήσουμε να επιμένει, τότε ο κίνδυνος επιπλοκών και θνησιμότητας αυξάνεται σημαντικά. Είναι εξαιρετικά σημαντικό τα άτομα αυτά να καλύπτουν τις ενεργειακές και τις πρωτεϊνικές τους ανάγκες. 

Τα άτομα που βρίσκονται σε οξεία φάση με έντονα συμπτώματα πόνου και διάρροιας αντιμετωπίζονται διατροφικά με περιορισμό των φυτικών ινών, της λακτόζης και ακολουθούν διατροφικό πλάνο σε ποιότητα και υφή ανάλογα με τα συμπτώματα που παρουσιάζουν  μαζί με  συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής. 

 

Τι φαγητά πρέπει να καταναλώνω αν πάσχω απο φλεγμονώδη νόσο του εντέρου; 

Εξαρτάται απο την κάθε περίπτωση. Σε γενικές γραμμές οι διατροφικές συστάσεις έχουν ως εξής:

Στην οξεία φάση περιορίζονται τα φρούτα, τα λαχανικά, τα αποξηραμένα φρούτα και τα καφεινούχα ποτά. Επίσης περιορίζεται η ζάχαρη και όπου αυτή βρίσκεται όπως για παράδειγμα οι χυμοί, τα γλυκά, τα αναψυκτικά κλπ. Επιπλέον το αλκοόλ αποκλείεται από τη διατροφή στην οξεία φάση. 

 

Τρόφιμα που ενθαρρύνονται προς κατανάλωση είναι τα ψάρια πλούσια σε ω3 όπως είναι ο σολομός και η σαρδέλα. Επίσης, επιτρέπονται οι αραιωμένοι χυμοί, η κομπόστα, η βρώμη, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το αβγό, ο πουρές πατάτας, το ρύζι, τα μακαρόνια και το άσπρο ψωμί 

Στις καταστάσεις ύφεσης της ασθένειας, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά ω3 λιπαρά οξέα και χαμηλή σε ω6 λιπαρά οξέα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου

 

Τι θα κερδίσεις απο αυτή την υπηρεσία; 

  • Αξιολόγηση θρέψης και κατάστασης του σώματος
  • Πρακτικές οδηγίες αντιμετώπισης συμπτωμάτων
  • Εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο ανά συνεδρία 
  •  Σύσταση για λήψη κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής 
  • Διατροφική εκπαίδευση για δια βίου αντιμετώπιση της ασθένειας σε περιπτώσεις ύφεσης και σε περιπτώσεις έξαρσης

“Πάρε τον έλεγχο της διατροφής στα χέρια σου”

ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Cart Overview