ΚΑΛΑΘΙ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙατροφή κατά την κύηση 

Η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο για την ανάπτυξη του εμβρύου όσο και για την υγεία της μητέρας. Μία καλά σχεδιασμένη και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να εξασφαλίσει όλες τις θρεπτικές ανάγκες που απαιτούνται κατά την εγκυμοσύνη. Θρεπτικά στοιχεία όπως το φυλλικό οξύ, το ασβέστιο, ο σίδηρος και η βιταμίνη D χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή για να επιτευχθεί η επαρκής πρόσληψη τους μέσω της διατροφής. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν υπάρχουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης παρά μόνο κάποιες αναμενόμενες καταστάσεις που περιλαμβάνουν  ναυτίες, συχνοουρία, συναισθηματικές διαταραχές, καούρα και δύσπνοια. 

Υπάρχουν όμως και σοβαρότερες επιπλοκές που περιλαμβάνουν:

Έντονοι και επίμονοι εμετοί 

Η ναυτία και ως ένα μικρό βαθμό ο εμετός είναι πιθανόν να συμβούν στα πρώτα στάδια της κύησης. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου αυτές οι καταστάσεις παρατείνονται και επιμένουν έως και το τρίτο τρίμηνο της κύησης. 

Η αιτία των επόμονων και έντονων εμετών κατά τη διάρκεια της κύσησης δεν είναι ακόμα γνωστή. Η γυναίκα χάνει βάρος, χάνει την όρεξη της και έχει συχνά τάσεις λιποθυμίας.

Υπερβολική αύξηση βάρους 

Έρευνες δείχνουν ότι όσο υψηλότερο το βάρος της μητέρας πριν μείνει έγκυος, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος επιπλοκών όπως η προεκλαμψία, ο διαβήτης κύησης, ο πρόωρος τοκετός και μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο μετά την γέννηση.

Το βάρος που θα πρέπει να πάρει μια γυναίκα κατά την κύηση εξαρτάται απο το βάρος που είχε πριν μείνει έγκυος και απο τον αριθμό των εμβρύων (δίδυμα, τρίδυμα κλπ). Ενδεικτικά, μια ελλιποβαρείς μητέρα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) < 18 μπορεί να πάρει έως και 17 κιλά ενώ μια παχύσαρκη μητέρα με ΔΜΣ >30 θα πρέπει να πάρει έως 7 κιλά. Μια φυσιολογικού βάρους γυναίκα με ΔΜΣ 20-25 μπορεί να πάρει 9-12 κιλά. 

Διαβήτης κύησης 

Ο διαβήτης κύησης συμβαίνει αφορά γυναίκες οι οποίες δεν είχαν διαβήτη πριν απο την εγκυμοσύνη. Η αλλαγή στην ορμονική κατάσταση της μέλλουσας μητέρας ενδέχεται να επηρεάσει την λειτουργία του παγκρέατος με αποτέλεσμα να μην παράγει αρκετή ινσουλίνη για να εισαγάγει την γλυκόζη μέσα στα κύτταρα. Υπάρχει το ενδεχόμενο να παράγονται επαρκείς ποσότητες ινσουλίνης αλλά να μην χρησιμοποιούνται σωστά απο τα κύτταρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η γλυκόζη να παραμένει την κυκλοφορία του αίματος και να προκαλεί τον διαβήτη κύησης.

Εάν αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και σε γέννηση νεογνού με υψηλό σωματικό βάρος. 

Υψηλή αρτηριακή πίεση 

Η υψηλή αρτηριακή πίεση δημιουργεί προβλήματα στην τροφοδότηση αίματος απο την μητέρα και τον πλακούντα της στο έμβρυο με αποτέλεσμα αυτό να μην λαμβάνει επαρκής ποσότητες οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να εξελιχθεί είτε σε προεκλάμψία είτε σε εκλαμψία, καταστάσεις που αφορούν σοβαρότατες επιπλοκές της υψηλής αρτηριακής πίεσης. 

Κατάθλιψη και άγχος 

Μερικές γυναίκες αναπτύσουν έντονη ανησυχία και συμπτώματα κατάθλιψης τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εγκυμοσύνη. Πιο συγκεκριμένα, 

 • παρουσιάζουν στεναχώρια  
 • χάνουν τη διάθεση τους να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες 
 • παρουσιάζουν αλλαγές στην όρεξη, στον ύπνο και στα επίπεδα ενέργειας 
 • δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, να σκεφτούν ή να πάρουν αποφάσεις
 • διακατέχονται απο αισθήματα ντροπής και ενοχής 
 • σκέφτονται ότι όλο αυτό που ζουν δεν αξίζει 

Τι θα κερδίσεις απο αυτή την υπηρεσία; 

 • Εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο ανά συνεδρία 
 • Επαναφορά των επηρεαζομένων δεικτών στα φυσιολογικά επίπεδα 
 • Διαχείριση των συμπτωμάτων 
 • Ενίσχυση της διατροφής σε θρεπτικά συστατικά ανάλογα με την εβδομάδα κύησης και τις ανάγκες ανάπτυξης του εμβρύου 
 • Οδηγίες αποφυγής συγκεκριμένων τροφίμων που ενδέχεται να βλάψουν το έμβρυο
 • Οδηγίες προετοιμασίας γευμάτων για ελαχιστοποίηση επιμολύνσεων 
 • Οδηγίες για ασφαλή επιλογή τροφίμων εκτός σπιτιού 

 

“Πάρε τον έλεγχο της διατροφής στα χέρια σου”

ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Cart Overview