Τι είναι ο διαβήτης;

Ο διαβήτης είναι η μεταβολική ασθένεια κατά την οποία παρατηρείται αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Αυτή η κατάσταση οφείλεται είτε στην μειωμένη έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας είτε στην μη σωστή χρησιμοποίηση της από τα κύτταρα.

Ο σακχαρώδης διαβήτης και ο διαβήτης είναι το ίδιο πράγμα;

Ναι! Ο «σακχαρώδης διαβήτης» συχνά αποκαλείται σκέτο «διαβήτης» ως απλουστευμένη συντόμευση του όρου. Το όνομα «διαβήτης» έδωσαν οι αρχαίοι Έλληνες, επειδή παρατήρησαν ότι τα  δύο βασικά συμπτώματα του διαβήτη, η πολυδιψία και η πολυουρία σχετίζονται με το εξής φαινόμενο: 

Το φαινόμενο κατά το οποίο κάποιος πίνει συνέχεια νερό και το αποβάλλει μέσω των ούρων. Αυτό τους έμοιαζε σαν «διάβαση ενός υγρού από σιφώνιο» και την ασθένεια την ονόμασαν «διαβήτη». Αυτός ο όρος επικρατεί έως και σήμερα σε όλες τις γλώσσες. «Σακχαρώδης» βαφτίστηκε από τον γιατρό Thomas Willis το 1679. Χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο από τη λατινική λέξη «mellitus» που σημαίνει γλυκό, επειδή δοκίμασε τα ούρα ενός διαβητικού ασθενή και τα περιέγραψε ως «γλυκά σαν μέλι»…

Οι πιο γνωστοί τύποι διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 και ο διαβήτης κύησης

Διαβήτης τύπου 1 συμβαίνει όταν τα β –  κύτταρα του παγκρέατος σταματούν να παράγουν ινσουλίνη. Αφορά κυρίως νεανικές ηλικίες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία. Όταν υπάρχει αυτός ο τύπος διαβήτη, τότε η εξωγενής χορήγηση ινσουλίνης είναι απαραίτητη για την επιβίωση του ασθενή. Οι ασθενείς στην κατηγορία αυτή έχουν έντονο το συναίσθημα της δίψας και της πείνας και παρόλο που τρώνε αρκετά, χάνουν βάρος.

Διαβήτης τύπου 2. Στην περίπτωση αυτή το σώμα συνεχίζει να παράγει ινσουλίνη όμως τα κύτταρα δεν μπορούν να την χρησιμοποιήσουν σωστά. Οι περιπτώσεις που αφορούν σ’ αυτή τη μορφή διαβήτη είναι οι περισσότερες και φτάνουν στο 90% των διαβητικών ασθενών. Συνήθως τα άτομα στην κατηγορία αυτή έχουν αυξημένο βάρος και κεντρική παχυσαρκία και η αντιμετώπιση του  γίνεται με φάρμακα ή και με ινσουλίνη.

Διαβήτης κύησης. Συμβαίνει κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και εμφανίζεται για πρώτη φορά στη ζωή της γυναίκας. Ο έλεγχος για διαβήτη κύησης γίνεται συνήθως κατά την 24η με 28η εβδομάδα κύησης με τεστ ανοχής γλυκόζης, εκτός και εάν οι εξετάσεις ρουτίνας τον διαγνώσουν νωρίτερα. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά του διαβήτη τύπου 2 και κατά κανόνα υποχωρούν μετά τη γέννα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ένα ποσοστό γυναικών 30 – 40% ο διαβήτης θα εμφανιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωής τους ενώ οι επιπλοκές στην γέννα με διαβήτη κύησης είναι αυξημένες.

Ποια είναι τα συμπτώματα του διαβήτη;

Τα δύο βασικά συμπτώματα του διαβήτη είναι η Υπογλυκαιμία και η Υπεργλυκαιμία

Υπογλυκαιμία συμβαίνει όταν η γλυκόζη μειωθεί <4mmol/l ή αλλιώς <72mg/dL στο αίμα. Οι λόγοι μπορεί να είναι

  • Ψηλή δόση αντιδιαβητικών φαρμάκων ή ινσουλίνης
  • Πολλές ώρες νηστικός
  • Χαμηλή λήψη υδατανθράκων
  • Υπεργυμναστική
  • Κατανάλωση αλκοόλ με άδειο στομάχι
  • Κάποιες φορές δεν υπάρχει προφανής λόγος

Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας είναι

  • Πείνα
  • Τρέμουλο
  • Ιδρώτας
  • Αλλαγή στη διάθεση
  • Ωχρότητα

Τα συμπτώματα της υπεργλυκαιμίας είναι

  • Πολυουρία
  • Πολυδιψία
  • Αφυδάτωση

Αν η υπεργλυκαιμία δεν αντιμετωπιστεί σταδιακά οδηγεί σε ναυτία, εμετό, υπνηλία και απώλεια αισθήσεων

Διαβήτης και διατροφή

Η διατροφή διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Οι παρεμβάσεις που γίνονται αφορούν τόσο στο διατροφικό κομμάτι όσο και στο συμπεριφορικό

Τι θα κερδίσεις απο αυτή την υπηρεσία; 

  1. Εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο ανά συνεδρία 
  2. Διατροφική εκπαίδευση στις διατροφικές ανταλλαγές 
  3. Πως να υπολογίζετε σωστά τη δόση ινσουλίνης 
  4. Εκπαίδευση στις ετικέτες και στην αναγνώριση των απλών σακχάρων
  5. Ενημέρωση για τα διαβητικά προϊόντα και τον ρόλο τους στη διατροφή 
  6. Πρακτικές συμβουλές για τον γλυκαιμικό έλεγχο
  7. Πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας και της υπεργλυκαιμίας 
  8. Σε ποιο σημείο θα πρέπει να ανησυχήσετε και να καλέσετε τον γιατρό 
  9. Τι θα πρέπει να ξέρουν οι γονείς και τα οικεία πρόσωπα

 

“Πάρε τον έλεγχο της διατροφής στα χέρια σου”

Cart Overview