BLOG

Δεν χάνω κιλά με τίποτα

Αν έχεις προσπαθήσει ξανά και ξανά να χάσεις βάρος και εντούτοις δεν τα καταφέρνεις φαντάζομαι, ότι θα αναρωτιέσαι ” τι κάνω λάθος και δεν χάνω κιλά”.

Παρακάτω παραθέτω 7 λόγους που δεν σε αφήνουν να χάσεις βάρος 

1. Εμμονή με τον αριθμό που θα δείξει η ζυγαριά 

2. Σκέψη «όλα ή τίποτα»

3. Δεν το αξίζω 

4. Άρνηση ανάληψης της ευθύνης

5. Ο μύθος της ισχυρής θέλησης

6. Δεν ακούς το σώμα σου 

7. Επιλεκτική αξιολόγηση

 

Εμμονή με τον αριθμό που θα δείξει η ζυγαριά

Είσαι τόσο ανήσυχος με τον αριθμό που θα σου δείξει η ζυγαριά, που στο τέλος δεν μπορείς να διακρίνεις όλα εκείνα τα οφέλη που έχεις ήδη αποκομίσει, κάνοντας την προσπάθεια σου.

Περιμένεις την επιβράβευση από τη ζυγαριά και όταν αυτή δεν έρθει σκέφτεσαι ότι όλη η προσπάθειά σου πήγε χαμένη και ότι δεν αξίζει άλλο να προσπαθείς. Έτσι, μπορεί να σκεφτείς «αφού δεν χάνω που δεν χάνω, τουλάχιστον ας φάω».

Πριν αποφασίσεις ξανά να ξεκινήσεις μια νέα προσπάθεια, έχεις πάρει ήδη μερικά κιλά και βρίσκεσαι σε δυσμενέστερη θέση.  

Σκέψη «όλα ή τίποτα»

Η συνταγή της επιτυχίας, για να καταφέρει κάποιος να αδυνατίσει και να παραμείνει αδύνατος, είναι να φτάσει σε ένα σημείο, όπου θα μπορεί να επανέρχεται γρήγορα μετά από μια παρασπονδία.

Είναι μάταιο να πιστεύει κάποιος ότι μπορεί να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα δίαιτας και να καταφέρει να το ολοκληρώσει χωρίς κανένα λάθος. Για την ακρίβεια, αυτοί οι λίγοι που θα το καταφέρουν, έχουν ακόμα λιγότερες πιθανότητες να διατηρήσουν το βάρος που πέτυχαν, διότι δεν είχαν την ευκαιρία να μάθουν από τα λάθη τους.

Συνήθως αυτά τα άτομα είτε είναι σε δίαιτα και δεν υπερβαίνουν κανένα διατροφικό κανόνα, είτε είναι εκτός δίαιτας και τρώνε τα πάντα. Αυτή η λογική του άσπρο – μαύρο διατηρεί τα άτομα αυτά σε έναν φαύλο κύκλο αδυνατίσματος και επαναπρόσληψης βάρους.

Δεν το αξίζω 

Τα άτομα που κάνουν συνεχώς αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό τους και το σώμα τους καταρρακώνουν την αυτοπεποίθησή τους, με αποτέλεσμα τελικά να πείθονται ότι δεν τους είναι σημαντικό να χάσουν βάρος, ότι δεν τους νοιάζει και τόσο η εμφάνισή τους και ότι δεν θέλουν να αισθάνονται καλύτερα, διότι κατά βάθος πιστεύουν ότι δεν το αξίζουν.

Μερικές σκέψεις που μπορεί να έχουν αυτά τα άτομα είναι οι εξής: Μισώ τα μπράτσα μου/ τα πόδια μου/ την κοιλιά μου και θα έδινα τα πάντα, για να απαλλαγώ από αυτό. Έφαγα σαν βόδι, είμαι ένα γουρούνι. Τι μοσχάρι που είμαι! Έγινα σαν φάλαινα!

Άρνηση ανάληψης της ευθύνης

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους, για τους οποίους δυσκολεύεσαι να χάσεις βάρος, είναι όταν αρνείσαι να αναλάβεις την ευθύνη της κατάστασης. Συχνά κατηγορείς πρόσωπα, γεγονότα, καταστάσεις που συμβαίνουν γύρω σου και δεν σ’ αφήνουν να αναλάβεις δράση. Μήπως μερικές από τις παρακάτω σκέψεις σού φαίνονται οικίες; 

• Εκνευρίζομαι όταν βλέπω άτομα να τρώνε ότι θέλουν και να μη βάζουν βάρος. 

• Ό,τι και να κάνω δεν μπορώ να χάσω βάρος.

• Περιμένω την κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσω δίαιτα (π.χ. από Δευτέρα, μετά τις γιορτές κλπ).

• Δεν προλαβαίνω να κάνω γυμναστική. 

• Δεν έχω χρόνο να ετοιμάζω τα σνακ μου για τη δουλειά.

Ο μύθος της ισχυρής θέλησης

Πιθανότατα θα έχεις παρατηρήσει πόσα μοντέλα δίαιτας κυκλοφορούν γύρω σου. Πιθανότατα να επιλέξεις αυτό που υπόσχεται τα πιο γρήγορα αποτελέσματα ή κάποιο που δεν θα σε κάνει να πεινάς τόσο πολύ και ταυτόχρονα θα χάνεις βάρος. Θα το ξεκινήσεις με πάρα πολύ μεγάλη όρεξη. Θα νιώθεις ότι δεν μπορεί να σε σταματήσει τίποτα. Θα ακολουθείς τους διατροφικούς κανόνες, θα χάνεις βάρος, θα αποφεύγεις παγίδες (γλυκά, ποτά, εξόδους) και θα νιώθεις ότι αυτή τη φορά καθάρισες μια και έξω με το βάρος σου.

Μέχρι που έρχεται εκείνη η στιγμή που ανατρέπονται τα πάντα. Ξαφνικά έχεις χάσει το κίνητρό σου, τη δύναμή σου, την υπόσχεσή σου και ενδίδεις ξανά. Τρως ανεξέλεγκτα και ξαναπαίρνεις πίσω όλο το βάρος που έχεις χάσει. Και το χειρότερο είναι ότι νιώθεις ξανά «λίγος». Κατηγορείς τον εαυτό σου που δεν μπορεί να πειθαρχήσει στους διατροφικούς κανόνες και ζηλεύεις όλους εκείνους που γεννήθηκαν με το χάρισμα της ισχυρής θέλησης. Την πάτησες για άλλη μια φορά, γιατί πίστεψες σε μια δίαιτα. Πίστεψες ότι αν είσαι αρκετά δυνατός και πειθαρχημένος, για να ακολουθήσεις τους διατροφικούς κανόνες μιας δίαιτας, τότε θα απαλλαγείς από το πρόβλημα. 

Αυτό τελικά που σε έκανε να παρατήσεις για άλλη μια φορά την προσπάθειά σου είναι ότι δεν απέκτησες τις κατάλληλες δεξιότητες για να το πράξεις. Κανένας δεν γεννιέται ικανός. Οι ικανότητες είναι δεξιότητες τις οποίες εκπαιδεύεσαι να έχεις. Κανένας άνθρωπος δεν γεννήθηκε πετυχημένος. Πετυχημένο τον έκαναν όλες εκείνες οι ενέργειες που επέλεξε να κάνει, μέχρι να φτάσει στην επιτυχία. Γι’ αυτό είναι σφάλμα να πιστεύεις ότι χρειάζεσαι στρατιωτική πειθαρχία και μια «καλή» δίαιτα για να πετύχεις. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι πολύ καλά σχεδιασμένα βήματα στο μέτρο των δυνατοτήτων σου. 

Δεν ακούς το σώμα σου 

Αν πράγματι προσπαθείς να χάσεις βάρος και την ίδια στιγμή δεν συντονίζεσαι με τις βιολογικές ανάγκες του σώματός σου, τότε η προσπάθεια αυτή θα είναι μάταιη. Συνήθως, τα άτομα που βρίσκονται σ’ αυτή την κατηγορία θα τα ακούσεις να σου λένε τα εξής: «Μπορώ όλη τη μέρα να είμαι μόνο με καφέδες» ή «Μπορώ να κάνω την πιο σκληρή δίαιτα που υπάρχει» ή «Σπάνια θα πεινάσω» ή «Τέσσερις ώρες ύπνος μου είναι αρκετός» ή «Δεν με στρεσάρει τίποτα» ή «Γυμνάζομαι τόσο σκληρά που ακόμα και όταν πονάω δεν σταματάω». 

Η αλήθεια είναι πως το σώμα σου χρειάζεται θρέψη. Κανείς μας δεν έχει υπερφυσικές ιδιότητες. Είναι πολύ δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, να προσπαθήσεις να ζεις, αγνοώντας τα μηνύματα της πείνας, του πόνου ή των αναγκών που σου στέλνει το σώμα σου. Αυτό που ίσως σου κάνει τη ζωή πιο εύκολη ως προς την απώλεια βάρους είναι μια επανασύνδεση (ένα reset) του σώματός σου με τη γεύση, την πείνα και την ενυδάτωσή του. 

Επιλεκτική αξιολόγηση “Δεν χάνω κιλά ενώ προσέχω”

Μήπως έχει τύχει ποτέ σου να ακυρώσεις το ραντεβού με τον διαιτολόγο σου, επειδή δεν έκανες αυτό που έπρεπε μέσα στην εβδομάδα; Μήπως έχεις ενημερώσει το ημερολόγιο καταγραφής του φαγητού σου σε όλες τις ημέρες πλην από εκείνες τις μία – δύο που χάλασες τη δίαιτα σου; Μήπως από την άλλη επισκέπτεσαι με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό τον διαιτολόγο σου, όταν η δίαιτα σου πήγε καλά; 

Εάν σου συμβαίνει συχνά, τότε μόλις σου έχει αποκαλυφθεί ένα σοβαρό εμπόδιο για την αδυναμία σου να χάσεις βάρος. Η επιλεκτική αξιολόγηση σε εμποδίζει από το να δεις τη ρίζα του προβλήματος. Προφανώς, για να έχεις περιττά κιλά δεν έφταιξαν οι μέρες που τα πήγαινες καλά με τη δίαιτα σου. Βεβαίως έχει τη σημασία του να καταγράψεις και να παρουσιάσεις στον διαιτολόγο σου μια μέρα που έφαγες λίγη ποσότητα, θρεπτικά, ισορροπημένα και έκανες άσκηση. Μπορούμε μ’ αυτόν τον τρόπο να εντοπίσουμε τους παράγοντες που σε βοήθησαν, για να είσαι τόσο επιτυχημένος εκείνη τη μέρα, και να πατήσουμε πάνω σ’ αυτούς, για να έχουμε όσο το δυνατό περισσότερες τέτοιες μέρες. 

Μεγαλύτερης, όμως, σημασίας για την οριστική απαλλαγή από το πρόβλημά σου είναι να καταγράψεις με μεγάλη ακρίβεια τις ημέρες που δεν πάνε καλά. Εκεί, θα μπορέσεις να δεις τη συμπεριφορά σου, όταν δεν είσαι καλά. Θα δεις το μοτίβο της διατροφής σου. Θα δεις ποιες ώρες έχεις τη μεγαλύτερη ανάγκη να φας περισσότερο. Θα δεις ποια φαγητά δεν σου ταιριάζουν καθόλου και σε ποια φαγητά έχεις μεγαλύτερη αδυναμία. Θα δεις ποια γεγονότα, ποια πρόσωπα, ποιες σκέψεις σε οδήγησαν στο σπάσιμο της δίαιτας. Με μια λέξη θα αυξήσεις την επίγνωσή σου για το τι σου συμβαίνει. Τότε, ο φαύλος κύκλος απώλειας και επαναπρόσληψης βάρους θα έχει μεγάλη πιθανότητα να κλείσει οριστικά, διότι θα έχεις πάρει όλες τις απαντήσεις σου για τους λόγους που σου συμβαίνει.

Περισσότερο για τον τρόπο που μπορείς να ξεπεράσεις αυτά τα 7 εμπόδια με παραδείγματα, ασκήσεις και διαλόγους πραγματικών περιστατικών θα βρεις στο βιβλίο μου.


Antreas Konstantinou

Είμαι ο Αντρέας Κωνσταντίνου, πτυχιούχος διαιτολόγος και πιστοποιημένος Well Coach από τον ACSM.
Ο τρόπος με τον οποίο μου αρέσει να προσεγγίζω τα περιστατικά μου είναι λίγο διαφορετικός από την κλασσική διαιτολογική παρέμβαση που έχουμε συνηθίσει έως τώρα. Η κλασσική διαιτολογική παρέμβαση εστιάζει κυρίως στο τι, στο πως και στο πόσο πρέπει να τρως για να είσαι υγιής και αδύνατος. Εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες αλλά παρωχημένες για όσους έχουν επισκεφτεί πολλούς διαιτολόγους στο παρελθόν και ξέρουν πολύ καλά τι και πόσο θα πρέπει να φάνε.
Η δική μου προσέγγιση εστιάζει κυρίως στον τρόπο που θα επαναπρογραμματίσεις τη σκέψη σου γύρω από το φαγητό έτσι ώστε οι διατροφικές συστάσεις να σταματήσουν να μοιάζουν με επιταγές του ειδικού προς εσένα αλλά να μοιάζουν περισσότερο με αυτόματη φυσική δική σου επιλογή. Όπως ακριβώς σκέφτεται κάποιος που δεν είχε ποτέ εξάρτηση από το φαγητό.

Cart Overview