ΚΑΛΑΘΙ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απώλεια Βάρους & Λίπους 

Δίαιτες & Αδυνάτισμα

καλεστε τωρα

Οι πιο γνωστές δίαιτες για απώλεια βάρους

Παρακάτω παρουσιάζονται οι πιο γνωστές δίαιτες για απώλεια βάρους και χάσιμο λίπους. Κάθε μία από αυτές είναι αποτελεσματική ως προς την απώλεια βάρους ή το χάσιμο κιλών. 

Περισσότερες πληροφορίες για κάθεμία από τις δίαιτες που στοχεύουν σε απώλεια βάρους μπορείτε να βρείτε αναλυτικά εδώ

 

Δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων

Αυτή ίσως να είναι η πιο γνωστή και διαδομένη κατηγορία δίαιτας για απώλεια βάρους. Ο περιορισμός ή ο αποκλεισμός των υδατανθράκων στη δίαιτα επιστημονικά στηρίζεται στο μοντέλο υδατανθράκων – ινσουλίνης. 

Δίαιτες υψηλές σε λίπος

Κυριότερος εκπρόσωπος της κατηγορίας αυτής είναι η κετογονική δίαιτα. Στη δίαιτα αυτή τα λίπη φτάνουν στο 70% του συνόλου της διατροφής, οι υδατάνθρακες περιορίζονται στο 10% ή και λιγότερο και οι πρωτεΐνες παραμένουν σταθερές στο 20%. 

Δίαιτες υψηλές σε πρωτεΐνες

Οι δίαιτες αυτές παρέχουν μια ελάχιστη συμμετοχή των πρωτεϊνών στο 20% και αυξάνονται ανάλογα με το είδος της δίαιτας. Οι πιο δημοφιλείς δίαιτες του μοντέλου αυτού είναι οι δίαιτες Άτκινς, η Ζώνη και η Dukan.  

Χορτοφαγικές δίαιτες

Οι χορτοφαγικές δίαιτες διαφέρουν πολύ μεταξύ τους ως προς τα τρόφιμα που αποκλείει η κάθε μια στην εφαρμογή της. Ένα χορτοφαγικό διατροφικό πλάνο στην πιο απλή του μορφή μπορεί να αποκλείει μόνο το κρέας και στην πιο ακραία να επιτρέπει μόνο ωμά λαχανικά και φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρια και βλαστούς. 

Παλαιολιθική δίαιτα

Πρόκειται για ένα μοντέλο δίαιτας που στηρίζεται στον τρόπο ζωής των πρώτων ανθρώπων που πάτησαν στη Γη. Ως εκ’ τούτου από την παλαιολιθική δίαιτα ή αλλιώς Paleo αποκλείονται τα δημητριακά κάθε μορφής, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Επιτρέπονται μόνο το κρέας, οι καρποί, τα αβγά, τα έλαια, τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά. 

Δίαιτα χωρίς γλουτένη

Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στα δημητριακά όπως το στάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και τη βρώμη ενώ απουσιάζει από το ρύζι, την πατάτα και τα άλευρα τους. 

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουμε έως σήμερα δείχνουν ότι ο αποκλεισμός της γλουτένης από τη δίαιτα δεν σχετίζεται με απώλεια βάρους.

Μεσογειακή δίαιτα

Η γνωστή σε όλους μας Μεσογειακή διατροφή που χαρακτηρίζεται από ισορροπημένες διατροφικές επιλογές απο όλη τη γκάμα τροφίμων και σχετίζεται με πολλά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. 

Αξίζει όμως να σημειωθεί, ότι η συνολική απώλεια βάρους που επιτυγχάνει κάποιος με τη Μεσογειακή διατροφή δεν είναι μεγαλύτερη από τη συνολική απώλεια που πετυχαίνει κάποιος με ένα άλλο μοντέλο διατροφής.

Δίαιτες με βάση τον χρόνο λήψη τροφής

Υπάρχουν αρκετά διατροφικά σχήματα που στηρίζονται στο μοντέλο της διαλειμματικής νηστείας. Τα πιο γνωστά είναι το σύστημα 5:2 και το 16:8. Στο πρώτο, για 5 ημέρες το άτομο που την εφαρμόζει ακολουθεί ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο κοντά στις διατροφικές τους ανάγκες (2500 θερμίδες για τους άνδρες και 2000 για τις γυναίκες) και τις υπόλοιπες δύο ημέρες (μη συνεχόμενες) η θερμιδική πρόσληψη είναι εξαιρετικά χαμηλή (μόλις 600 θερμίδες για τους άνδρες και 500 θερμίδες για τις γυναίκες).

Στο σύστημα 16:8, για 16 ώρες το άτομο που την ακολουθεί βρίσκεται σε πλήρη νηστεία συμπεριλαμβανομένου και του ύπνου και στις υπόλοιπες 8 ώρες επιτρέπεται να τρώει όχι ανεξέλεγκτα όπως πολλοί νομίζουν αλλά συντεταγμένα. Η διατροφή αυτή μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα διατροφικά σχήματα. 

Συμπερασματικά 

Οι δίαιτες για απώλεια βάρους κάνουν κύκλους και ακολουθούν τάσεις και μόδες της εποχής. Δεν υπάρχει κάποια από αυτές της οποίας η υπεροχή της να αφορά όλους. Βραχυπρόθεσμα, οι δίαιτες που χαρακτηρίζονται από υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών ή χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων ή περιοδικής νηστείας είναι πιο αποτελεσματικές.

Από την άλλη, δίαιτες που χαρακτηρίζονται από ποικιλία και ισορροπία σε θρεπτικά στοιχεία όπως είναι η Μεσογειακή διατροφή είναι περισσότερο αποτελεσματικές μακροπρόθεσμα ως προς την συντήρηση του νέου βάρους που έχει επιτευχθεί.   

Όποιο και αν είναι το επιλεγόμενο διατροφικό πλάνο χρειάζεται αξιολόγηση πολλών παραμέτρων, καλή συνεννόηση, σωστό σχεδιασμό και σε κάποια (όχι σε όλα) πλάνα κατάλληλη συμπληρωματική χορήγηση βιταμινών και μετάλλων. Υπεύθυνος για την αξιολόγηση όλων των παραπάνω είναι ένας πτυχιούχος και καλά καταρτισμένος διαιτολόγος.

 

Διεξαγωγή συναντήσεων

Πρώτο ραντεβού 

 • Γνωριμία – Τι μας έφερε εδώ –  Που θέλουμε να πάμε;
 • Λήψη ιατρικού ιστορικού  και καταγραφή Φαρμακευτικής αγωγής.
 • Θα ζητηθούν αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις τελευταίου τριμήνου ή τουλάχιστον του τελευταίου έτους 
 • Ανθρωπομετρικές μετρήσεις. Βάρος, ύψος, ηλικία. Περίμετρος μέσης και ισχίου με τη μεζούρα. 
 • Ανάλυση Σύστασης Σώματος με τον λιπομετρητή TANITA MC – 780
 • Καθορισμός διατροφικών στόχων
 • Επιλογή κατάλληλου διατροφικού πλάνου
 • Σύνταξη διατροφικού πλάνου
 • Διάρκεια 60 λεπτά

 

Κάθε επόμενη συνάντηση 

 • Έλεγχος και παρακολούθηση 
 • Διατροφική εκπαίδευση 
 • Επανάληψη μετρήσεων με TANITA MC – 780
 • Καταγραφή αποτελεσμάτων 
 • Ανασκόπηση στόχων. Ενίσχυση – Αναθεώρηση ή αλλαγή 
 • Επαναξιολόγηση 
 • Σύνταξη νέου διατροφικού πλάνου
 • Διάρκεια 45 λεπτά  

Ολοκλήρωση συναντήσεων 

 • Απονομή πτυχίου επιβράβευσης 
 • Συναντήσεις επαναξιολόγησης σε 3, 6 και 12 μήνες 
 • Διάρκεια 30 λεπτά 
καλεστε τωρα

Τι θα κερδίσεις;

 1. Εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο ανά συνεδρία 
 2. Διατροφική εκπαίδευση (διατροφικοί μύθοι, τρόφιμα, ετικέτες τροφίμων, μέθοδοι απώλειας βάρους κ.α)
 3. Συνταγές. Γρήγορες, εύκολες, νόστιμες και προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες προτιμήσεις 
 4. Ανάλυση σύστασης σώματος ανά συνεδρία 
 5. Συνδιαμόρφωση στόχων με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ατόμου
 6. Επίλυση προβλημάτων μέσω της εφαρμογής τεχνικών τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς 
 7. Οργάνωση σνακ και γευμάτων σε ελάχιστο χρόνο 
 8. Άμεση ανταπόκριση και επικοινωνία μέσω κοινωνικών δικτύων το μεσοδιάστημα των προγραμματισμένων συναντήσεων 

“Πάρε τον έλεγχο της διατροφής στα χέρια σου”

ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Cart Overview