ΚΑΛΑΘΙ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη;

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι η αδυναμία των κυττάρων του οργανισμού να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά την ινσουλίνη με αποτέλεσμα να χρειάζονται όλο και περισσότερη ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την εισαγωγή της γλυκόζης μέσα στο κύτταρο. 

Τι γίνεται όταν η αντίσταση στην ινσουλίνη δεν αντιμετωπίζεται; 

Όταν η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπίζεται, το πάγκρεας εξαναγκάζεται σε μεγαλύτερη παραγωγή ινσουλίνης προκειμένου να βοηθήσει τη γλυκόζη να εισαχθεί μέσα στο κύτταρο. Η περίσσεια ινσουλίνης που παράγεται ευνοεί την εναπόθεση λίπους στους ιστούς που με τη σειρά τους δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη δράση της ινσουλίνης. Αυτό δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη για παραγωγή ινσουλίνης επειδή τα κύτταρα εξακολουθούν να μην μπορούν να χρησιμοποιούν επαρκώς τη γλυκόζη. Σταδιακά, τα κύτταρα χάνουν όλο και περισσότερο την ικανότητα τους να χρησιμοποιούν την ινσουλίνη.

Που μπορεί να οδηγήσει τελικά αυτή η κατάσταση;   

Η συνεχής προσπάθεια του παγκρέατος προς παραγωγή ινσουλίνης οδηγεί τελικά στην εξάντληση του οργάνου. Αυτό έχει ως συνέπεια όλο και περισσότερη γλυκόζη να παραμένει στην κυκλοφορία του αίματος, η οποία αρχίζει να φαίνεται και στις μετρήσεις σακχάρου νηστείας. Η αυξημένη τιμή σαχκάρου στο αίμα μπορεί να σημαίνει είτε μια προδιαβητική κατάσταση, είτε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Πως μπορώ να αντιμετωπίσω αυτή την κατάσταση; 

Η αντίσταση στην ινσουλίνη αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τους εξής τρόπους:

  1. Υγιές βάρος. Η διατροφική παρέμβαση θα πρέπει να στοχεύει στην επαναφορά του σωματικού βάρους στα φυσιλογικά επίπεδα. 
  2. Σωματική άσκηση. Η άσκηση βοηθά τα κύτταρα να χρησιμοποιούν καλύτερα την γλυκόζη με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανάγκη για υπερπαραγωγή ινσουλίνης
  3. Προσεκτική επιλογή υδατανθράκων. Αυτό σημαίνει περιορισμό ή και αποκλεισμό της ζάχαρης, των επεξεργασμένων δημητριακών και αντικατάσταση τους με δημητριακά ολικής άλεσης 
  4. Το τελευταίο γέυμα της ημέρας να είναι συμμαζεμένο και σχετικά νωρίς 

 

Τι φαγητά πρέπει να καταναλώνω αν έχω αντίσταση στην ινσουλίνη; 

Εξαρτάται απο τον τύπο της αναιμίας. Σε γενικές γραμμές τα καταλληλότερα τρόφιμα είναι:  

Ζωικά

Αβγά, ψάρια, μαλάκια, πουλερικά, τυρί 

Φρούτα

΄΄Όλα τα φρέσκα φρούτα, όχι βαρυψημένα και σε ποσότητες που θα οριστούν απο τον διαιτολόγο 

Όσπρια

Φακές, φασόλια, ρεθίθια, κουκιά, φασόλια μαυρομάτικα 

Καρποί 

Όλοι οι άψητοι και ανάλατοι ξηροί καρποί μπορούν να καταναλωθούν είτε ως ενδιάμεσο σνακ μαζί με φρέσκο φρούτο ή να συνοδεύσουν εδέσματα όπως γιαούρτι και σαλάτες 

Λαχανικά 

Όλα τα φρέσκα λαχανικά χρειάζεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο διατροφικό πλάνο 

Ολικής άλεσης 

Μακαρόνια ολικής, καστανό ρύζι, ψωμί ολικής άλεσης σε al dente  μορφή και σε ποσότητες που θα οριστούν στο διατροφικό πλάνο  

 

Τι θα κερδίσεις απο αυτή την υπηρεσία; 

  • Εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο ανά συνεδρία 
  • Έξυπνοι στόχοι για ένταξη της σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα
  • Επαναφορά του βάρους στα φυσιολογικά επίπεδα 
  • Επαναφορά της αντίστασης στην ινσουλίνη στα φυσιολογικά επίπεδα 
  • Διαχείριση των συμπτωμάτων της πείνας
  • Εύκολες συνταγές για ικανοποίηση της γλυκιάς γεύσης χωρίς να επηρεάζεται το σάκχαρο στο αίμα 

“Πάρε τον έλεγχο της διατροφής στα χέρια σου”

ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Cart Overview