Τι είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη;

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι η αδυναμία των κυττάρων του οργανισμού να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά την ινσουλίνη με αποτέλεσμα να χρειάζονται όλο και περισσότερη απο αυτή την ορμόνη. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την εισαγωγή της γλυκόζης μέσα στο κύτταρο. 

Τι γίνεται όταν η αντίσταση στην ινσουλίνη δεν αντιμετωπίζεται; 

Όταν η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπίζεται, το πάγκρεας εξαναγκάζεται σε μεγαλύτερη παραγωγή ινσουλίνης προκειμένου να βοηθήσει τη γλυκόζη να εισαχθεί μέσα στο κύτταρο. Η περίσσεια ινσουλίνης που παράγεται ευνοεί την εναπόθεση λίπους στους ιστούς που με τη σειρά τους δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη δράση της ινσουλίνης. Αυτό δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη για παραγωγή ινσουλίνης επειδή τα κύτταρα εξακολουθούν να μην μπορούν να χρησιμοποιούν επαρκώς τη γλυκόζη. Σταδιακά, τα κύτταρα χάνουν όλο και περισσότερο την ικανότητα τους να χρησιμοποιούν την ινσουλίνη.

Που μπορεί να οδηγήσει τελικά αυτή η κατάσταση;   

Η συνεχής προσπάθεια του παγκρέατος προς παραγωγή ινσουλίνης οδηγεί τελικά στην εξάντληση του. Αυτό έχει ως συνέπεια όλο και περισσότερη γλυκόζη να παραμένει στην κυκλοφορία του αίματος, η οποία αρχίζει να φαίνεται και στις μετρήσεις σακχάρου νηστείας. Η αυξημένη τιμή σαχκάρου στο αίμα μπορεί να σημαίνει είτε μια προδιαβητική κατάσταση, είτε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Πως μπορώ να προλάβω αυτή την κατάσταση; 

Η αναιμία μπορεί να διαγνωσθεί με εξέταση αίματος. Συνήθως ζητούνται οι παρακάτω δείκτες:

  • Ερυθρά αιμοσφαίρια (RBC)
  • Αιμοσφαιρίνη (Hb)
  • Αιματοκρίτης (Ht)
  • Μέσος όγκος ερυθρών (MCV)
  • Με΄ση πυκνότητα αιμοσφαιρίνης ερυθρών (MCHC)
  • Μέση ποσότητα αιμοσφαιρίνης ανά ερυθρό (MCH)
  • Εύρος κατανομής ερυθρών (RDW)
  • Σιδηροδεσμευτική ικανότητα (TIBC)
  • Αιμοπετάλια 
  • Λευκά αιμοσφαίρια 

Ανάλογα με τα πιο πάνω αποτελέσματα ο γιατρός ίσως ζητήσει επιπλέον εξετάσεις για να διαγνώσει τον τύπο της αναιμίας

  • Σίδηρος ορού
  • Φερριτίνη 
  • Τρανσφερίνη 
  • Β12
  • Φυλλικό οξύ 
  • Μικροσκοπική εξέταση αίματος για περαιτέρω διερεύνηση (εάν χρειαστεί)

Τι φαγητά πρέπει να καταναλώνω αν έχω αναιμία; 

Εξαρτάται απο τον τύπο της αναιμίας. Σε γενικές γραμμές τα καταλληλότερα τρόφιμα είναι:  

Ζωικά 

  • Αβγά (ιδιαίτερα ο κρόκος) 
  • Συκώτι
  • Κόκκινο κρέας (ιδιαίτερα το μπιφτέκι)
  • Στρείδια – μύδια 
  • Πουλερικά (ιδιαίτερα το κόκκινο – σκούρο κομμάτι τους)
  • Σολομός 
  • Τόνος 
  • Προϊόντα ολικής άλεσης 

Αποξηραμένα φρούτα 

  • Δαμάσκηνα
  • Σταφίδες 
  • Βερίκοκα 

Όσπρια 

  • Κουκιά
  • Φασόλια σόγιας
  • Ξερά φασόλια
  • Μπιζέλια 
  • Μπαρμπουνοφάσουλα 

Καρποί 

  • Αμύγδαλα 
  • Βραζιλιάνικα φυστίκια 

Λαχανικά 

  • Μπρόκολο 
  • Σπανάκι 
  • Kale – ζοχιά 
  • Λαχανίδα 
  • Σπαράγγια 
  • Φυλλώδη λαχανικά 

Ολικής άλεσης 

  • Σιτάρι
  • Κεχρί (δημητριακό)
  • Βρώμη 
  • Μαύρο ρύζι 
  • Εμπλουτισμένα δημητριακά

Στην περίπτωση της θαλασσαιμίας, ο σίδηρος όχι μόνο δεν πρέπει να ενισχύεται μέσω της διατροφής αλλά χρειάζεται να περιορίζεται.

 

Τι θα κερδίσεις απο αυτή την υπηρεσία; 

  • Εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο ανά συνεδρία 
  • Επαναφορά των επηρεαζομένων δεικτών στα φυσιολογικά επίπεδα 
  • Διαχείριση των συμπτωμάτων της αναιμίας
  • Ενίσχυση της διατροφής σε θρεπτικά συστατικά  ή αποκλεισμό άλλων ανάλογα με τον τύπο αναιμίας 
  • Οδηγίες αποφυγής συγκεκριμένων συστατικών που εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου
  • Οδηγίες για τον σωστό χρόνο λήψης φαρμάκων και συμπληρωμάτων για αποφυγή αλληλεπίδρασης 

“Πάρε τον έλεγχο της διατροφής στα χέρια σου”

Cart Overview